Črna kronika

Delovno sodišče: Nekdanja vodja pravno-kadrovske službe toži soboško bolnišnicopetek, 02.06.2017

avtor: Andrej Bedek Fotografija: Nataša Juhnov
Na delovnem sodišču v Murski Soboti se je začel narok, v katerem Tatjana Petek, nekdanja vodja pravno-kadrovske službe v Splošni bolnišnici Murska Sobota (SBMS) zahteva, da jo vrnejo nazaj na staro delovno mesto vodje. Z januarjem 2017 je bila Petkova z novo sistematizacijo delovnih mest namreč degradirana, sama pa je prepričana, da naj bi jo premestili na nižje delovno mesto zaradi maščevanja. Narok se bo nadaljeval septembra.
Spomnimo. V SBMS so namreč izplačilo nadomestila za neporabljen dopust –februarja smo v Vestniku razkrili domnevno nezakonita izplačila neizrabljenih dopustov – utemeljili tudi s tem, da je bilo to opravljeno tudi po nasvetu takratne vodje pravno-kadrovske službe. Petkova pa je v Vestniku objavila popravek, češ da jih je opozarjala na nezakonitosti, v vodstvu SBMS pa se niso odzvali. Z izplačilom omenjenega nadomestila se še vedno ukvarjajo preiskovalni organi.

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 164. členu sicer določa, da je sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neporabljen letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja, neveljaven. Tako je upravi svetovala tudi Petkova, saj je elektronsko sporočilo priložila zahtevi za objavo popravka. V SBMS pa vztrajajo, da so bila izplačila upravičena, čeprav jih je prejelo osebje, ki je v bolnišnici še vedno v rednem delovnem razmerju.

Na vprašanja novinarjev so v SBMS odgovarjali, da pravna mnenja o tem primeru govorijo drugače, kot je to pojasnjevalo ministrstvo za zdravje, ki se je sklicevalo na omenjeni 164. člen, ki ne dovoljuje tovrstnih izplačil, po besedah predsednika sveta zavoda SBMS Marka Viraga pa tudi sodna praksa "zavzema mogoče nasprotno stališče od tega". 

V SBMS so, kot smo razkrili, v letih 2015 in 2016 opravili izplačila nadomestila za neporabljen dopust iz let 2014 in 2015 direktorju Bojanu Korošcu in še 24 zaposlenim. Celoten znesek nadomestila je bil 21.564 evrov. SBMS je v tem primeru napram drugim  bolnišnicam ter UKC Maribor in UKC Ljubljana slovenski unikum, saj po preverjanju druge slovenske bolnišnice tovrstnih nadomestil ne poznajo.
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
oglasno sporočilo
NAJBOLJE OCENJENO
Uspeh džeZZve na festivalu Zelenkovac Prekmurski etno džez kvartet džeZZva se je pred kratkim vr... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Slovenske ekološke kmete omejuje trg Rast ekološke pridelave in prireje v Sloveniji zaostaja za ... » več
Sprejem za Marina Kegla Pri restavraciji Sport.s (blizu teniških igrišč) v Murski... » več
2. SNL: Farmtech Veržej – AŠK Bravo 1 : 2 (1 : 1) V 3. krogu 2. slovenske nogometne lige je Farmtech v Veržej... » več