Črna kronika

Lažno davčno potrdilo Muri 05: Pogojna kazen za direktorico in predsednikačetrtek, 01.06.2017

avtor: Andrej Bedek Fotografija: Andrej Bedek
Na Okrožnem sodišču na Ptuju se je danes končalo sojenje proti Vlasti Temlin in Miroslavu Topiću. Dolgoletna direktorica Finančnega urada Murska Sobota (FUMS) je bila obsojena usmerjanja izdaje potrdila nogometnemu klubu v maju 2012, nekdanji predsednik Mure 05 pa napeljevanja h kaznivemu dejanju. Ptujsko sodišče je oba obsodilo na štiri mesece pogojne kazni s preizkusno dobo dveh let. Tožilstvo je za vsakega sicer zahtevalo po pet mesecev pogojne zaporne kazni.
Nekdanja direktorica FUMS, ki je bila degradirana prav zaradi vložene obtožnice v tem primeru, je bila obsojena, da je presegla svoje pravice, ko je maja 2012 domnevno usmerjala izdajo ponarejenega davčnega potrdila Nogometnemu klubu Mura 05. Urad je izdal potrdilo, da so bili plačani vsi prispevki in davki, z datumom 14. maj 2012, čeprav so bili poravnani šele 29. maja 2012. Ob Temlinovi so sodili tudi Topiću, nekdanjemu prvemu možu danes že propadlega kluba s Fazanerije, ki je bil obsojennapeljevanja h kaznivemu dejanju. Sodba še ni pravnomočna, kajti odvetnika Igor Vinčec in Miran Žilavec sta že napovedala pritožbi.

Izdaja potrdila Muri 05 je sicer že dobila pravnomočni sodni epilog. Tatjana Gyergyek, nekdanja namestnica Temlinove, nekdanji vodja kontrolnega oddelka Avgust Zakojč – davkarija ju je po interni preiskavi odpustila, vendar so prvo morali ponovno zaposliti, drugi pa s tožbo na delovnem sodišču ni uspel – in Štefan Koltaj, davčni kontrolor, so bili lani tudi na višjem sodišču obsojeni na pogojne kazni, ker so bili vpleteni v izdajo lažnega davčnega dokumenta. Gyergyekova je bila obsojena na pet mesecev, Zakojč in Koltaj pa na štiri mesece pogojne kazni zapora. Sodišče je ob tem ugotovilo, da so vsi trije ravnali naklepno, saj so se zavedali kaznivosti svojih dejanj, kot priče na sodišču na Ptuju pa so izpovedovali, da so le sledili navodilom nadrejene Temlinove.
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
oglasno sporočilo
NAJBOLJE OCENJENO
Gasilke iz Lutverc in gasilci iz Dragotinec zmagovalci PGD Šratovci je na športnem igrišču v Šratovcih organiz... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Tako je bilo: Špirit spet napolnil Zvezdin vrt Na prireditvi, imenovani Piknik pod kostanji, je na vrtu sob... » več
Bogatajevi dnevi: Po posvetu županov še državna vaja V samem središču mesta – med drugim v mestnem parku, na ... » več
Minister obljubil uskladitev kriterijev kakovosti pšenice Predstavniki ljutomerske, ptujske in radgonske kmetijske zad... » več