Pomurje

Minister obljubil uskladitev kriterijev kakovosti pšenicepetek, 09.06.2017

avtor: J. V.foto:Nataša Juhnov
Predstavniki ljutomerske, ptujske in radgonske kmetijske zadruge, Kmetijsko-gozdarske zbornice in sindikata kmetov so se danes sestali na usklajevalnem sestanku o odkupnih cenah pšenice letošnje žetve. Na sestanku so sodelovali predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z ministrom Dejanom Židanom na čelu. Na sestanek so bili vabljeni tudi predstavniki predelovalne industrije, toda razen predstavnika Mlinopeka ni bilo nobenega.
Na sestanku so formalizirali odkupne pogoje in izhodiščne cene za odkup, pri katerih bodo vztrajali kmetje. Minister  formalno sicer ne more koordinirati pogajanj med pridelovalci in predelovalci. Kmetje in zadružniki od ministra pričakujejo, da se bo ministrstvo vključilo v usklajevanje odkupnih parametrov in tu jim je minister obljubil pomoč in že na konec naslednjega tedna napovedal usklajevalni sestanek. Minister Židan upa, da bodo pri žitih prišli našli kompromis in končno določili parametre kakovosti, ki bodo upoštevani pri odkupu pšenice. Kot je povedal Dejan Židan, ne gre za enkratno akcijo povezano z letošnjo žetvijo, ampak za rešitev ključnega vsebinskega vprašanja, za vključitev žitno predelovalne verige v izbrano kakovost. Kmetje predlagajo upoštevanje treh kakovostnih razredov pri odkupu in sicer krušno (do zdaj bolj znano kot razred B) z 12 – 13,4 odstotki beljakovin, minimalno sedimentacijo 35, padnim številom 230 in hektolitrsko težo nad 76 na kilogram. Za pšenico izboljševalko so ti parametri naslednji – beljakovine nad 13,5 odstotka, sedimentacija 40, padno število 250 in hektolitrska masa na 78. Pšenica, ki ne dosega teh parametrov, pa je krmna pšenica (razred C). Izhodišč za oblikovanje  odkupne cene je 160 evrov za tono – toliko znašajo stroški pridelave za krušno pšenico. Za pšenico izboljševalko predlagajo za desetino višjo, za krmno pa za desetino nižjo ceno od krušne pšenice. V svojih izhodiščih so določili še nekatere druge pogoje, ki pa so povezani z organizacijo, transportom in analizami odkupljene pšenice. Novost v letošnjem nastopu kmetov in zadrug pri pogajanjih z mlinarji so direktna pogajanja s podjetji, ki predelujejo in potrebujejo krmno pšenico – mešalnice močnih krmil. Z direktno prodajo krmne pšenice bodo kmetje vzeli mlinarjem iz rok pomemben vzvod zaslužka. V lanskem letu so v povprečju ti odkupovali krmno pšenico od kmetov za 15 evrov nižje, kot jo je kupoval drugi največji kupec pšenice Agrocorn, ki ni član žitne verige in jo potem naprej preprodajali. Kmetje od tega žal niso imeli nič.
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
dodano: 09.06.2017 ob 14:22:50 uporabnik: copicar
Ka je te že nej vse obečo ;-) obečanje ludom radovanje :-) teran je tudi obečo ka de samo naš ;-)
Zvezda ima znanega lastnika - Čeprav smo že v začetku lanskega leta napovedali... » več
Evropska sredstva za južno obvoznico - Služba Vlade RS za razvoj in evropsko koh... » več
Ecos preverja policija - V zvezi z delovanjem bioplinarne podjetja Ecos v Lendavi ... » več
EXPANO ali vrata v Pomurje - V Murski Soboti so danes predstavili kreativne rešit... » več
Adam za zgodnje odkrivanje demence - Demenca postaja vse večji problem sodobne dr... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJE OCENJENO
Gasilke iz Lutverc in gasilci iz Dragotinec zmagovalci PGD Šratovci je na športnem igrišču v Šratovcih organiz... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Gederovska šola praznuje 120 let Podružnična šola Gederovci, ki spada pod okrilje Osnovne ... » več
Dan slovenske policije: Policisti so še vedno v službi ljudi Policijska uprava Murska Sobota (PUMS) je ob sodelovanju sta... » več
Športaj s Klinko 2017 v Gornji Radgoni V Turistično-športnem centru Trate v Gornji Radgoni je bil... » več