Pomurje

Minister obljubil uskladitev kriterijev kakovosti pšenicepetek, 09.06.2017

avtor: J. V.foto:Nataša Juhnov
Predstavniki ljutomerske, ptujske in radgonske kmetijske zadruge, Kmetijsko-gozdarske zbornice in sindikata kmetov so se danes sestali na usklajevalnem sestanku o odkupnih cenah pšenice letošnje žetve. Na sestanku so sodelovali predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z ministrom Dejanom Židanom na čelu. Na sestanek so bili vabljeni tudi predstavniki predelovalne industrije, toda razen predstavnika Mlinopeka ni bilo nobenega.
Na sestanku so formalizirali odkupne pogoje in izhodiščne cene za odkup, pri katerih bodo vztrajali kmetje. Minister  formalno sicer ne more koordinirati pogajanj med pridelovalci in predelovalci. Kmetje in zadružniki od ministra pričakujejo, da se bo ministrstvo vključilo v usklajevanje odkupnih parametrov in tu jim je minister obljubil pomoč in že na konec naslednjega tedna napovedal usklajevalni sestanek. Minister Židan upa, da bodo pri žitih prišli našli kompromis in končno določili parametre kakovosti, ki bodo upoštevani pri odkupu pšenice. Kot je povedal Dejan Židan, ne gre za enkratno akcijo povezano z letošnjo žetvijo, ampak za rešitev ključnega vsebinskega vprašanja, za vključitev žitno predelovalne verige v izbrano kakovost. Kmetje predlagajo upoštevanje treh kakovostnih razredov pri odkupu in sicer krušno (do zdaj bolj znano kot razred B) z 12 – 13,4 odstotki beljakovin, minimalno sedimentacijo 35, padnim številom 230 in hektolitrsko težo nad 76 na kilogram. Za pšenico izboljševalko so ti parametri naslednji – beljakovine nad 13,5 odstotka, sedimentacija 40, padno število 250 in hektolitrska masa na 78. Pšenica, ki ne dosega teh parametrov, pa je krmna pšenica (razred C). Izhodišč za oblikovanje  odkupne cene je 160 evrov za tono – toliko znašajo stroški pridelave za krušno pšenico. Za pšenico izboljševalko predlagajo za desetino višjo, za krmno pa za desetino nižjo ceno od krušne pšenice. V svojih izhodiščih so določili še nekatere druge pogoje, ki pa so povezani z organizacijo, transportom in analizami odkupljene pšenice. Novost v letošnjem nastopu kmetov in zadrug pri pogajanjih z mlinarji so direktna pogajanja s podjetji, ki predelujejo in potrebujejo krmno pšenico – mešalnice močnih krmil. Z direktno prodajo krmne pšenice bodo kmetje vzeli mlinarjem iz rok pomemben vzvod zaslužka. V lanskem letu so v povprečju ti odkupovali krmno pšenico od kmetov za 15 evrov nižje, kot jo je kupoval drugi največji kupec pšenice Agrocorn, ki ni član žitne verige in jo potem naprej preprodajali. Kmetje od tega žal niso imeli nič.
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
dodano: 09.06.2017 ob 14:22:50 uporabnik: copicar
Ka je te že nej vse obečo ;-) obečanje ludom radovanje :-) teran je tudi obečo ka de samo naš ;-)
Ko imaš kupce, lahko večaš proizvodnjo - V vinski kleti Kelenc v Lendavskih go... » več
Lendavčanom podaril stolp Vinarium Lendava - Emila Magyarja iz Madžarske je ob ... » več
Afriška prašičja kuga - Bolezen se nevarno širi v Vzhodni Evropi » več
Prodaja premoženja TMK Črnci delno uspešna - Tovarno močnih krmil (TMK) Črnc... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
oglasno sporočilo
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Pričakujejo Slovence z vseh celin Prihodnji petek, 7.7.2017, se bo v Dvorcu Rakičan začelo s... » več
Praznik evropske Amazonke V kraju Letenye na Madžarskem so se zbrali predstavniki iz ... » več
Dobrodošli doma: V Rakičanu so se zbrali Slovenci iz vseh celin Še danes bo v Dvorcu Rakičan potekalo srečanje Slovencev ... » več