Pomurje

Obnova ceste med Gomilico in Veliko Polanočetrtek, 15.06.2017

avtor: Majda Horvat
V velikopolanski podjetniški coni zemljišče kupila Paradajz in MMS & SS
Obnova državne ceste med Veliko Polano in Gomilico v dolžini nekaj več kot štiri kilometre je v tem trenutku najpomembnejši infrastrukturni projekt, od katerega bo močno odvisen prihodnji gospodarski razvoj velikopolanske občine. To je namreč najkrajša povezava s pomursko avtocesto in eden od pomembnih dejavnikov za pridobivanje novih vlagateljev v lokalni skupnosti. S tem seveda zanje izgublja pomen regionalna cesta R3 med Mursko Soboto in Lendavo. Država obnovo omenjene ceste obljublja že več kot deset let in po zadnjih informacijah bo Direkcija za infrastrukturo še letos objavila razpis in izvedla postopek izbire izvajalca, ki bi do konca leta opravil pripravljalna dela, projekt pa dokončal prihodnje leto.  Gre za širitev obstoječe ceste, ob kateri bi bila na eni strani speljana kolesarska in traktorska steza, skozi vas Gomilica pa bi uredili še pločnike.

Boljša cestna povezava pa je zelo pomembna tudi za oba vlagatelja, ki sta za širitev svoje dejavnosti že kupila zemljišča v velikopolanski podjetniški coni, in sicer za podjetji Paradajz, ki bo postavilo nove rastlinjake, in MMS & SS s postavitvijo obrata za proizvodnjo. Obe sta že sprožili postopke za umeščanje objektov v prostor, po pričakovanjih pa bi naložbi dokončali čez dve leti. Hitreje ne gre največkrat zaradi prepočasnega izdajanja državnih dovoljenj in soglasij, ki jih je po mnenju Damijana Jaklina, velikopolanskega župana, država  marsikje uvedla po nepotrebnem. Če je namreč občina pri sprejemanju prostorskih načrtov že izvedla celovito presojo vplivov na okolje in pri tem upoštevala, kakšna dejavnost naj bi se na nekem območju izvajala, ni smiselna ponovna presoja vplivov na okolje, ki jo država zahteva še od vlagateljev. Ozka grla, ki jih ustvarja državna birokracija, onemogočajo hitrejši zagon marsikatere manjše naložbe. Toliko bolj, ker območje celotne občine Velika Polana nima možnosti za proizvodnjo večjih razsežnosti, saj je zajeto v Naturo 2000.

V Občini Velika Polana že imajo nekaj podjetnikov, ki ponujajo predvsem različne storitve, več njihovih občanov pa ima sedeže svojih podjetij v drugih občinah. V preteklih letih namreč niso imeli možnosti za prostorsko širitev, saj je občina za sprejemanje prostorskih načrtov potrebovala deset let. Vzrok je predvsem ravnanje državne birokracije, ki je mnenju župana  neodgovorno in ovira ustvarjanje priložnosti za nova delovna mesta. 

Ob prostorskem umeščanju novih gospodarskih naložb pa občina že tudi pripravlja podlago za zagon manjše podjetniške dejavnosti v opuščenih prostorih nekdanjega podjetja LKC. Za to možnost so se že zanimali štirje investitorji, s katerimi bodo v kratkem opravili tudi prve pogovore.

Ob dobri komunalni urejenosti in povezanosti s širokopasovnim optičnim omrežjem z dvema ponudnikoma storitev, za kar je lokalna skupnost že poskrbela, želi občina pritegniti  vlagatelje še z odpisom komunalnega prispevka, zagotavlja pa jim tudi vso podporo pri pridobivanju dokumentacije in razpisih za razvojna sredstva, čeprav je državnih razpisov za spodbujanje mikro in malih podjetij premalo. In zaradi tega manjše lokalne skupnosti izgubljajo razvojni potencial. Bistvena pri naložbah je namreč prav časovna komponenta, kajti podjetnik, ki ima neko podjetniško idejo ali priložnost, spodbudo za zagon potrebuje takoj. 

Več v novem Vestniku 
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Arbitražni sporazum bo posegel v kmetijstvo - Prehodnega obdobja je konec, kmetj... » več
Vse sledi vodijo na Madžarsko - Preiskava marčne tatvine dveh velikih vozil » več
Pomurci gredo radi k zdravnikom v tujini - Zdravstvena zavarovalnica povrne del s... » več
Iz okolijskega dovoljenja izrinili občino - Ocean Orchids namerava širiti rastl... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
oglasno sporočilo
NAJBOLJE OCENJENO
Uspeh džeZZve na festivalu Zelenkovac Prekmurski etno džez kvartet džeZZva se je pred kratkim vr... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Slovenske ekološke kmete omejuje trg Rast ekološke pridelave in prireje v Sloveniji zaostaja za ... » več
Sprejem za Marina Kegla Pri restavraciji Sport.s (blizu teniških igrišč) v Murski... » več
2. SNL: Farmtech Veržej – AŠK Bravo 1 : 2 (1 : 1) V 3. krogu 2. slovenske nogometne lige je Farmtech v Veržej... » več