Pomurje

Tretjič v Veržeju 24 ur z reko Muro oziroma Bioblitzpetek, 09.06.2017

avtor: V. T.; Fotografije: V. T.
Na in ob Verženskem stadionu ob Muri so organizatorji – Zavod Republike Slovenije za varstvo narave (ZRSVN), občina Veržej ter Slovenska nacionalna komisija za Unesco, vse skupaj pa poteka v okviru Interreg projekta Danube Transnational Programme – že tretjič pripravili 24 ur z reko Muro; ali Bioblitz, kot se je dogodek imenoval prvo leto. Vse skupaj izvaja več kot 120 strokovnjakov-mentorjev, ki vse delajo prostovoljno.
Idejo za 24 ur z reko Muro – za zgled so si vzeli svetovni dogodek Bioblitz - so dobili na mariborskem zavodu za varstvo narave. Simona Kaligarič, vodja območne enote ZRSVN Maribor: »Mi smo načrtno izbrali Muro, ker teče kot zelena črta sredi Pomurja. Vzrok pa je bil, ker smo začeli opažati, da imajo ljudje vedno manj stika z naravo okoli sebe – pa ne le v mestih, tudi na podeželju. Včasih je bilo tukaj vse življenje popolnoma vezano na Muro in njen ritem; zdaj pa tudi tukaj ni več tako. In to smo želeli obrniti: spet spodbuditi zanimanje, pokazati, kakšno bogastvo je tu – pa ne le v biološkem, ampak tudi v etnološkem in kulturnem smislu.«»24 ur z reko Muro« je mišljeno dobesedno, kajti program med 9.00 uro zjutraj prvega dne in 9.00 uro zjutraj drugega dne se ne konča, ampak teče skozi noč in je poln ustvarjalnih ter eksperimentalnih delavnic, vodenih sprehodov in ogledov, poleg tega ves čas potekajo še terenski prikazi metod popisa vrst, ves čas so na ogled najrazličnejše razstave, pripravili pa so tudi predavanja.Več pa v novem Vestniku prihodnji četrtek.
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Začeli so se Soboški dnevi - V Murski Soboti se je začel tradicionalni festival... » več
Kultura v turizmu - Kultura v turizmu je bil naslov okrogle mize, ki jo je organizi... » več
Večer v mestu 2017 –Tribute to Abba - Na dvorišču Kompas shop-a v Gornji Radg... » več
Agra predstavila rezultate ocenjevanj - Na sejmu Agra so predstavili rezultate med... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
oglasno sporočilo
NAJBOLJE OCENJENO
Gasilke iz Lutverc in gasilci iz Dragotinec zmagovalci PGD Šratovci je na športnem igrišču v Šratovcih organiz... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Tako je bilo: Špirit spet napolnil Zvezdin vrt Na prireditvi, imenovani Piknik pod kostanji, je na vrtu sob... » več
Bogatajevi dnevi: Po posvetu županov še državna vaja V samem središču mesta – med drugim v mestnem parku, na ... » več
Minister obljubil uskladitev kriterijev kakovosti pšenice Predstavniki ljutomerske, ptujske in radgonske kmetijske zad... » več