Pomurje

Ženske in reformacijanedelja, 18.06.2017

avtor: A. N. R. R., foto: A. N. R. R.
V Pokrajinskem muzeju Murska Sobota so na Poletno muzejsko noč odprli razstavo Ženske in reformacija, s čimer se pridružujejo praznovanju ob letošnjem jubilejnem Luthrovem letu. Čeprav vloga žensk ni bila glavna tema reformacije, saj so izstopale teološke teme in vprašanja, pa je pomembno vplivala tudi na dojemanje in emancipacijo žensk.
Na razstavi, katere avtorica je Metka Fujs, soavtorici pa Tadeja Andrejek in Jelka Pšajd, so predstavljene ženske duhovnice v Sloveniji ter njihovo delo in vloga v cerkvi, družini in v skupnosti. V ospredje reformacijskega gibanja so vstopile mnoge izjemen ženske, prva gotovo Katarina von Bora, žena Martina Luthra, toda kljub vsem prizadevanjem neenakost med moškimi in ženskami še vedno ni presežena. Še danes pa so lahko ženske duhovnice edino v protestantskih cerkvah. V Evangeličanski cerkvi na Slovenskem tako deluje ali v cerkvi ali pri delu z otroci in verniki šest duhovnic, po eno pa imata še Reformatorska krščanska cerkev (kalvinska) v Motvarjevcih in Binkoštna cerkev. Podrobneje v Vestniku.
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Zasejane in pridelane manj pšenice - Po podatkih Statističnega urada je bila vre... » več
Gradijo novo proizvodno halo - Družinsko podjetje Mobitex iz Čentibe, znano po p... » več
Deset let Elektromontaže Puhan iz Kobilja - Letos pridobili nove skladiščne pr... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Slovenija evropski prvak tudi s pomočjo pomurskih navijačev Kdo bi si to mislil?! Slovenija je evropski prvak v košarki... » več