Reportaže

Bogatajevi dnevi v Murski Soboti od danes do sobote: Pričakujejo kar 10.000 obiskovalcevčetrtek, 08.06.2017

avtor: Andrej Bedek Fotografija: Nataša Juhnov
Ob 16. uri so na ploščadi pred murskosoboškim gradom odprli Bogatajeve dneve zaščite in reševanja 2017. V Murski Soboti bi sicer morali potekati Bogatajevi dnevi že leta 2015, a so jih zaradi begunske krize takrat preložili. Prireditve se bo udeležil tudi predsednik Borut Pahor.
Dnevi zaščite in reševanja so največja prireditev v Sloveniji, na kateri se predstavljajo enote civilne zaščite (CZ), reševalne službe ter drugi pripadniki sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Potekajo vsako drugo leto od leta 2005, letos pa bodo v Murski Soboti prvič naslovljeni Bogatajevi dnevi, po Miranu Bogataju, dolgoletnem poveljniku slovenske CZ.

Po besedah generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Darka Buta so Bogatajevi dnevi manifestacija sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, s katero želijo javnost, predvsem mlade, obveščati in ozaveščati. Martin Smodiš, vodja izpostave Uprave za zaščito in reševanje v Murski Soboti in poveljnik CZ Pomurja, je povedal, da bodo glavni dogodki na Trgu zmage in v okolici. V Industrijski in Lendavski ulici pa bo jutri, v petek, 9. junija, vaja državnega pomena Murska Sobota 2017. Scenarij vaje zajema neurje in verižne posledice. Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je pred prireditvijo podčrtal, da gre za enega večjih dogodkov v Pomurju letos, pomembnega tako zaradi številnih udeležencev kot prikaza opremljenosti.

V samem središču mesta – med drugim v mestnem parku, na Trgu zmage in Trgu kulture – bodo potekale dinamične predstavitve delovanja različnih reševalnih služb, društev in organizacij. Predstavili se bodo domači in tuji organi, sile za zaščito, reševanje in pomoč ter druge službe in nevladne organizacije, vključene v sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Sodelovalo bo več kot 3.000 pripadnikov različnih organizacij iz sistema zaščite in reševanja, ker pa bodo aktivnosti potekale v središču mesta, pričakujejo več kot 10.000 obiskovalcev.

V okviru prireditve se bodo zvrstili še državno preverjanje ekip prve pomoči Rdečega križa (RK) in CZ, mednarodno tekmovanje gasilskih desetin, tek 112 ter vrsta strokovnih posvetov in srečanj, med drugim je predvideno še srečanje pomurskih županov z vrhom slovenske CZ.
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Slovenija evropski prvak tudi s pomočjo pomurskih navijačev Kdo bi si to mislil?! Slovenija je evropski prvak v košarki... » več