NAJBOLJ KOMENTIRANO
Pričakujejo Slovence z vseh celin Prihodnji petek, 7.7.2017, se bo v Dvorcu Rakičan začelo s... » več
Praznik evropske Amazonke V kraju Letenye na Madžarskem so se zbrali predstavniki iz ... » več
Dobrodošli doma: V Rakičanu so se zbrali Slovenci iz vseh celin Še danes bo v Dvorcu Rakičan potekalo srečanje Slovencev ... » več
ZANIMIVOSTI
Uporabniške novice

Peti slovenski dan v Andovcihnedelja, 15.07.2012

avtor: stanislava
Porabsko kulturno in turistično društvo Andovci, Slovenska narodnostna samouprava Andovci ter razvojna agencija Slovenska krajina so v soboto 14. julija pripravili Peti Slovenski dan pri Porabski domačiji v Andovcih. Priznanje "Za Andovce" je prejela Silva Eöry

Andovci, 14. julij 2012

Porabsko kulturno in turistično društvo Andovci, Slovenska narodnostna samouprava ter razvojna agencija Slovenska krajina so v soboto 14. julija pripravili Peti Slovenski dan pri Porabski domačiji v Andovcih.

Kulturna prireditev je bila namenjena Andovčanom in Slovencem iz sosednjih vasi v Porabju in na Goričkem. Na prireditvi so blagoslovili na novo postavljen in obnovljen križ, ki poslej stoji ob Porabski domačiji.

Karel Holec,
predsednik KTD Andovci je v uvodnem nagovoru ob pregledu zgodovine dosedanjih prireditev, poudaril pomen sodelovanja obmejnih vasi. Prvi Slovenski dan je bil najprej namenjen samo Andovčanom, nato je prireditev postala pomembna za sosednje vasi, medtem ko sedaj dobiva že regionalno razsežnost in postaja prepoznavna v Porabju in na Goričkem.

Za dobro sodelovanje in dobro izvedbo prireditev so zaslužni predvsem posamezniki. Društvo je letos priznanje »Za Andovce« in kipec Malega Triglava, podelilo svojima kuharjema, ki skrbita za hrano na njihovih prireditvah. Drugo priznanje je dobila Silva Eöry, novinarka iz Slovenije, ki že dolga leta spremlja dogajanje v Porabju in o tem poroča preko radia in časopisov ter na ta način skrbi za prepoznavnost Porabskih Slovencev v Sloveniji.

Kulturni program so popestrile ljudske pevke iz Žižkov, pevci iz Gornjega Senika in Gorički Lajkoši iz Gornjih Petrovec. Zatem je sledila veselica s skupino Cocktail iz Slovenije.

KTD Andovci že več let skrbi in obnavlja Porabsko domačijo ob simbolu Slovenstva, malem Triglavu, ki so ga postavili leta 2007. V letu 2011 je kraj pridobil še novo Hišo rokodelstva, katere gradnja je bila sofinancirana v čezmejnem projektu Sosed k sosedu. V projektu je sodeloval tudi Javni zavod Krajinski park Goričko. Porabska domačija tako čedalje bolj postaja pomembno prizorišče dogajanja kulturnih prireditev in predvsem srečevanja Slovencev iz obeh strani meje, ki so bili dobrih 40 let (1948-1989) ločeni z Železno zaveso.

Vabimo vse, da obiščete Andovce na skupnem pohodu, ki ga pripravljajo člani KTD Andovci in Kulturno umetniškega društva Budinci in bo v soboto 11. avgusta 2012.

Besedilo in slika: Stanka Dešnik

Ocena
Ocena
Komentiraj
dodano: 19.07.2017 ob 02:19:03 uporabnik: ranbourse

zdravo
Mi smo združenje vlagateljev; Smo dajo na razpolago vsi iz posojila, najdaljši rok odplačila je 15 let, letna obrestna mera je 3 %. Kredit dodeli kdor zasluži določen mesečni dohodek. Imajo kapital za posojil za kratkoročno in dolgoročno od 5000 evrov do 10,000,000 evro za vse ljudi, ki so resne, pošteno in dobro morale, za več informacij o posojilu ponudbo, nam pišite na ta mail: borut.martin@gmail.com
Slovenskih 1000+ - Udeleženi kolesarji breveta Slovenskih 1000+ so za počitek izb... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK