vestnik

10 razlogov, zakaj obiskati Pomurje  

AG/VT, 9. 5. 2018
Adriana Gašpar
Pomurje je pravljično.
Aktualno

Študentje turizma tudi s pomočjo instagram profila Pomurje, land of farytales, poudarjajo, da Slovenija niso le Ljubljana, Portorož in Bled, ampak tudi številne druge destinacije, vredne ogleda. 

"Že v času študija smo bili presenečeni, ko smo govorili o turizmu v Sloveniji, saj do Pomurja in ostalih obrobnih pokrajin sploh nismo prišli,” pripoveduje Marko Lenarčič iz Fakultete za turizem v Brežicah. Skupaj s sošolci so že za Pomurske dneve pripravili zgodbo s fotografijami, v kateri so poizkušali čim bolj in čim lepše predstaviti Pomurje. "No, ko je bil konec tega projekta pa smo rekli - kaj pa zdaj? Da ne bi ves naš trud šel v nič, smo se sošolci na faksu odločili, da naredimo instagram profil, ki smo ga naslovili Pomurje, land of farytales. V Pomurju je namreč veliko zgodb, veliko še neodkritih, ki jih je treba povedati. Preko instagrama pa zato, ker je v zadnjih dveh letih dobil največ sledilcev, zato se nam je zdelo, da bo to najbolj učinkovito. Zdaj pa preko tega profila že delimo fotografije in zgodbe drugih, za katere vidimo, da pripovedujejo isto zgodbo, kot jo želimo povedati mi.”
To je deset pravljičnih zgodb, ki jih ponuja Pomurje.


Park Goričko je največji park v Sloveniji. Je del evropske mreže posebnih zavarovanih območij, imenovanih Natura 2000; na tem območju je skoraj polovica površine Pomurja.


"Pred več kot 700 leti so križarji prišli v to "nebeško kraljestvo". Prekrasen pogled z vrha hribov jim je vzel dih, ko so dejali: "Ta kraj je svet! Nebeško! Tako kot Jeruzalem!" In tako tako je nastal naš Jeruzalem," piše pod fotografijo.


Izjemna biodiverziteta enega od najbogatejših ekosistemov tega dela Evrope. So zapisali snovalci profila, ki se očitno zavedajo, da je prednost Pomurja tudi njegova narava.


Ena od številnih prednosti pa je tudi - termalna voda. "Vir 'črnega zlata' v Moravskih Toplicah. Gre za zdravilno termalno mineralno vodo, edinstveno na svetu."


Največji grad v Sloveniji stoji v osrčju naravnega parka Goričko.


Plečnikova cerkev v Bogojini in romanska rotunda v Selu sta dragulja v srcu narave. Prva je bila zgrajena leta 1920 po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika. Izjemna romanska arhitektura in freske in z zgodnjega 13. stoletja pa krasijo rotundo v Selu.


Začnite kolesariti! Pomurje ima več kot 600 kilometrov označenih kolesarskih poti.


Čudoviti okusi in delikatese: vonj in okus lokalne kuhinje bo vedno del vašega spomina. Želeli si boste vrniti v na točno te kraje, znova in znova.


Med izbrana vina naših vinskih regij: Jeruzalema, Radgone in lendavskih goric, spadata šipon z Goričkega, ki je najbolj tipično vino Pomurja, ter traminec, s slovesom, čigar sloves seže daleč čez meje pomurske regije.


Izkusite odprt in topel panonski duh s prepoznavnim, svetlim karakterjem. Slovenija je ena najbolj raznolikih regij, kar se tiče tako kulture kot dialektov v jeziku. Zlezla vam bo pod kožo; sploh, ko boste obiskali številne dogodke, festivale ali kraje kulturne dediščine.

Adriana Gašpar
Goričko ponuja čudovite razglede. 
pomurje instagram