vestnik

(100 dni vladne službe) To so ukrepi, ki jih napoveduje minister za digitalizacijo

R. Š., 13. 11. 2021
Bobo
Državni zbor je Marka Borisa Andrijaniča za ministra za digitalizacijo imenoval 16. julija. Dobil je 45 glasov.
Aktualno

Ta teden mineva 100 dni od ustanovitve Službe Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo, minister za digitalizacijo pa v naslednjem letu napoveduje pomembne premike v procesu digitalizacije družbe in državne uprave.

Po 100 dneh od ustanovitve nove vladne službe, ki je zadolžena za digitalizacijo, in imenovanju Marka Borisa Andrijaniča za ministra, se že kažejo zametki njihovega delovanja. Kot so zapisali v vladni službi, so od svojega prvega dne osredotočeni na uresničevanje ključnih rešitev iz prvega paketa ukrepov Strateškega sveta za digitalizacijo. Gre za rešitve, ki bodo poenostavila življenja državljank in državljanov ter izboljšala digitalno pismenost celotne družbe.

Prihajajo digitalni boni

Andrijanič vladno službo, ki jo vodi, opisuje bolj kot start-up, ki živi zato, da uspe. Ob tem v prihodnjem letu napoveduje največji program vseživljenjskega učenja digitalnih veščin v naši zgodovini. Starejšim bo tako z tako imenovanim digitalnim bonom omogočen dostop do učenja e-veščin in moderne računalniške opreme, mladim pa bodo na voljo subvencionirani tečaji programiranja, robotike, umetne inteligence in podjetništva.

V naslednjem letu bodo prav tako uresničeni ukrepi, kot so uvedba virtualnega upravnega okenca, e-osebne izkaznice, obveznega elektronskega podpisa v javni upravi, e-oskrbe starejših in telemedicine.

Vzpostavljena bosta tudi Mednarodni center za uporabno umetno inteligenco in razvojno-gospodarsko predstavništvo v Silicijevi dolini. Po besedah ministra za digitalizacijo je cilj vladne službe, da se Slovenija do konca desetletja prebije med prvih pet najbolj digitalno naprednih držav v Evropski uniji.

Nad evropskim povprečjem

Zadnji rezultati so spodbudni. Slovenija se je namreč po najnovejši uvrstitvi na lestvici Indeksa digitalnega gospodarstva in družbe - DESI povzpela s 16. na 13. mesto, kar pomeni, da se je prvič v zgodovini prebila nad evropsko povprečje.

Slovenija se po indeksu DESI nad evropsko povprečje uvršča v treh od štirih področjih: človeškega kapitala, povezljivosti in integracije digitalne tehnologije. Na področju človeškega kapitala se je Slovenija prebila s 15. na 13. mesto v podkategorijah doseganja osnovnih sposobnosti uporabe programske opreme, diplomantov s področja IKT, podjetij, ki zagotavljajo usposabljanja na področju IKT tehnologij, nad evropskim povprečjem pa je po meritvah tudi delež strokovnjakov na področju IKT tehnologij.S 16. na 9. mesto smo se v enem letu prebili na področju povezljivosti. Ta kategorija obsega parametre splošne razširjenosti fiksnih širokopasovnih povezav, pokritosti s hitro širokopasovno povezavo, s fiksnim zelo visoko zmogljivim omrežjem, z omrežjem 4G in stopnjo pripravljenosti na omrežje 5G. Na področju integracije digitalne tehnologije je naša država s 15. mesta skočila na 8. mesto. To podkategorijo med drugim določa delež podjetij, ki uporabljajo družbene medije in umetno inteligenco, količino IKT tehnologije za okoljsko trajnost, čezmejno spletno prodajo, digitaliziranost malih in srednjih podjetij ter uporabo e-računov.

Minister Andrijanič se bo 22. in 23. novembra mudil tudi v Pomurju, saj bo del vladnega regijskega obiska.