vestnik

12 šampionskih naslovov na ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov

Vestnik, 4. 6. 2020
Promocijsko gradivo
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Pod okriljem 58. mednarodnega sejma AGRA v Gornji Radgoni so konec maja na Biotehniški fakulteti opravili prvi del 41. mednarodnega ocenjevanja kakovosti mesa in mesnih izdelkov. Komisija, ki ji je predsedovala prof. dr. Lea Demšar, je ocenila 91 svežih mesnih izdelkov. Na ocenjevanju je sodelovalo 12 udeležencev iz Slovenije, eden iz Hrvaške in eden iz Avstrije.

Komisija je letos podelila 12 šampionskih naslovov, 48 zlatih, 20 srebrnih in 11 bronastih medalj za tržno ponudbo. Kot dodajajo je, med sodelujočimi vzorci prevladalo oblikovano, začinjeno presno meso z 80 vzorci, 11 pa jih je bilo maloprodajnih kosov pakiranega mesa. Demšarjeva je ob ocenjevanju dejala, da so proizvajalci na ocenjevanje poslali najkakovostnejše izdelke iz kategorije D - meso in mesni pripravki. "Število sodelujočih proizvajalcev se je tudi v letošnjem letu povečalo, ravno tako se je v primerjavi z lanskoletnim ocenjevanjem močno povečalo število ocenjenih izdelkov. Kljub povečanemu številu vzorcev njihova kakovost ostaja odlična, na še višji ravni kot prejšnja leta, saj so vsi prejeli priznanja, večina zlato ali srebrno medaljo," pojasnjuje. 


886f906b32178d22313ebc287aad0307
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Predsednica komisije še dodaja, da so prevladovali mesni pripravki iz skupine oblikovano presno začinjeno meso, kot so pripravljene jedi za peko, čevapčiči, pleskavice, burgerji, mešanice mariniranih koščkov mesa z različno zelenjavo, slanino, gobami in podobno, mesne rolade, polnjene s kruhovim nadevom ali marinirane s kombinacijo različnih začimb, polnjeni in/ali marinirani piščanci in zoreno goveje meso. "Posebej je potrebno izpostaviti še šampione kakovosti, izdelke, ki so tri leta zaporedoma dobili zlato medaljo. Tokrat jih je bilo kar 12 iz štirih slovenskih mesno-predelovalnih podjetij. Podjetje Perutnina Ptuj, d.o.o. je za svojo celotno kolekcijo na ocenjevanju prejela tudi Priznanje za tržno ponudbo mesa," še pravi Demšarjeva. 

Šampioni kakovosti (tri leta zapored z zlato medaljo) so: 

- Polnjen piščanec brez kosti,

- Mesnica in trgovina Matves Irena s.p. 

- Mesna rolada, Mesnica in trgovina Matves Irena s.p. 

- Polnjena piščančja bedra brez kosti, Mesnica in trgovina Matves Irena s.p. 

- Kamniški odščipanci z mesnato slanino, Meso Kamnik d.d. 

- Kamniški odščipanci s sirom, Meso Kamnik d.d. 

- Fit nabodalca, Perutnina Ptuj d.o.o. 

- Kolekcija piščančje meso NATUR PREMIUM, Perutnina Ptuj d.o.o. 

- Piščančji zrezki po štajersko z bučnimi semeni, Perutnina Ptuj d.o.o. 

- Piščančji kebab, Perutnina Ptuj d.o.o. 

- BBQ krilca, Perutnina Ptuj d.o.o. 

- Pivka nabodala iz piščančjega mesa - višja kakovost, vir selena, Pivka Perutninarstvo d.d. 

- Pivka začinjen piščanec pripravljen za peko - višja kakovost, vir selena, Pivka Perutninarstvo d.d. 

Priznanje za tržno ponudbo mesa je strokovna komisija nagradila podjetje Perutnina Ptuj. 



pomurski-sejem ocenjevanje-mesa
Kaj zdaj berejo drugi