vestnik

1304 okužb v Sloveniji, pet smrtnih žrtev. Beovićeva ocenjuje, da je epidemija pod nadzorom

Vestnik, STA, 17. 4. 2020
Niko Časar
Trenutno je hospitaliziranih 95 oseb, od tega jih je 28 na intenzivni negi. Včeraj je zaradi okužbe umrlo pet oseb, število smrtnih žrtev se je tako povečalo na 66.
Aktualno

V Sloveniji je bilo včeraj potrjenih 36 okužb s koronavirusom. Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je na današnji novinarski konferenci ocenila, da je epidemija novega koronavirusa pod nadzorom. Ker projekcije kažejo na upad števila okuženih, se lahko postopoma začne odpirati javno življenje. A virus ne bo kar izginil, zato bodo tudi v prihodnje obstajale možnosti izbruhov.

Zdravstveni delavci so v četrtek do polnoči opravili 1193 testiranj na koronavirus. Pozitivnih okužb je bilo 36. Trenutno je hospitaliziranih 95 oseb, od tega jih je 28 na intenzivni negi. Včeraj je zaradi okužbe umrlo pet oseb, število smrtnih žrtev se je tako povečalo na 66.

Beovićeva: Epidemija je pod nadzorom

Če bi epidemija v Sloveniji tako potekala, kot je v italijanski Lombardiji, bi imeli na oddelkih za intenzivno terapijo 153 bolnikov, na bolnišničnih oddelkih pa 1253. "Naše številke so bistveno nižje," je dejala Beovićeva in se ob tem zahvalila vsem prebivalcem, da so se držali sprejetih ukrepov za zajezitev epidemije in preprečili širjenje virusa ter da se ni zgodila tragedija.

Po njenih besedah se je po uvedbi rigoroznih ukrepov, kot je zaprtje šol in vrtcev ter omejitev gibanja, širjenje epidemije umirilo. "Krivulja se je sedaj obrnila navzdol in zato se lahko pogovarjamo o postopnem popuščanju ukrepov in postopni normalizaciji življenja," je povedala.

Bojana Beović
Anže Malovrh / STA
Infektologinja Bojana Beović.

Več projekcij kaže, da se z enega bolnika prenese novi koronavirus na manj kot eno osebo. To pomeni, da je prišlo do t. i. negativne povratne zanke in da število okuženih upada, je poudarila.

Velik del epidemije je sicer v domovih za starejše, saj so starostniki zelo dovzetni za bolezen. Tam se bolezen hitro širi, ker so stiki med stanovalci in zaposlenimi večji kot sicer. A tudi v teh domovih so znaki umirjanja širjenja okužb.

Vendar pa ne gre za epidemijo, ki se bo zaključila in popolnoma izzvenela, kot je bilo denimo pred leti pri epidemiji Sarsa. Tako je Slovenija v fazi prehoda iz velikega epidemičnega vala, ki je bil sicer pri nas sorazmerno majhen, v fazo, ko bo "epidemija še tlela" in bodo možni izbruhi. A teh bo manj, ker bo tudi manj aktivno okuženih. Vseeno pa jih bo treba zamejiti, zaradi česar bodo imeli v prihodnjih mesecih veliko dela terenski epidemiologi.

Po njenem mnenju bo treba tudi v prihodnje upoštevati nekatere ukrepe, kot so nošenje mask v zaprtih prostorih, ustrezna higiena rok ter preprečevanje tesnih stikov, ki omogočajo, da se kapljična okužba prenaša. "Če bomo ukrepe upoštevali, bomo lahko državo postopno odpirali," je dejala.

koronavirus statistika bojana-beović
Kaj zdaj berejo drugi