vestnik

(15. Fronta) Umetnost omogoča, da ne znorimo

A. N. R. R., 25. 8. 2020
A. Nana Rituper Rodež
Na 15. Fronti, festivalu sodobnega plesa, se bo v Murski Soboti zvrstilo okoli 25 dogodkov. Od leve Theo Clinkard, leah Marojević in Matjaž Farič.
Aktualno

Festival sodobnega plesa Fronta, petnajsti po vrsti, tudi letos in kljub vsej situaciji, povezani s koronavirusom, v Murski Soboti bo. Od srede pa do petka bodo plesalci s plesnimi predstavami in intervencijami naselili različna prizorišča in kotičke mesta.

Letošnji festival poteka pod zgovornim motom »Zaščitite sebe in druge, pa ne pozabite na umetnost. Ta nam omogoča, da se soočamo z norostjo, pa ne znorimo. Umetnost je cepivo, ki ohranja človečnost.«

thumbnail_de-set_(36)
Urška Boljkovac
Predstava De Set

Program, ki je bil zasnovan že lani, so morali v skladu spreminjajočimi se okoliščinami pandemije in pandemijskimi ukrepi večkrat postaviti na novo, je uvodoma povedal Matjaž Farič, umetniški vodja festivala in vodja Zavoda Flota. Nekaj dogodkov so odpovedali, nekatere ponovno napovedali, situacijo pa dodatno zaplete še dejstvo, da je redko katera skupina sodobnega plesa sestavljena iz plesalcev ene države, ampak je mednarodna, plesalci pa prihajajo iz držav z rdečega, rumenega in zelenega seznama. Vesela novica je, tako Farič, da zagotovo prihaja katalonska skupina Roser Lopez Easpinosa s predstavo Trama, saj so bili vsi člani negativni na testu za novi koronavirus. V predstavi nastopa tudi plesalka Anamaria Klajnšček, ki ima svoje korenine v Murski Soboti.

.Photo_o.128-Editat_Simone.w
Alex Salcedo
Predstava Trama katalonske skupine Roser Lopez Espinosa.

Ob upoštevanju vseh potrebnih ukrepov, smo naredili vse, da festival izpeljemo, pove Farič in doda, da ni pomembno, koliko gledalcev pride, ampak je pomembno, da umetnost preživi. In še, da v življenju ni pomembna le skrb za fizično zdravje, ampak tudi za duševno, umetnost in kultura pa sta polji, ki nam pomagata ohranjati normalnost. »Pokazalo se je, da spletni mediji ne morejo nadomestiti umetnosti v živo. Lahko so zgolj izhod v sili. Zato je toliko bolj pomembno, da so dogodki v živo.«

Fronta
Roswitha Chesher
Leah Marojević & Theo Clinkard - The Elsewhen Series

Na festivalu se bo zvrstilo okoli 25 plesnih predstav, intervencij in drugih dogodkov. V sredo ob 12. uri se festival uradno pričenja na Trgu Martina Luthra, v parku in na grajski ploščadi s prostorsko intervencijo Dvojina slovenske koreografinje Mateje Bučar, ki z gibom odpira dialog z javnim prostorom. Z več deli predstave The Elsewhen Series se bosta za manjši krog občinstva, a zato večkrat, na odprtem odru pred Gledališčem Park in v Pomurskem muzeju, predstavila britanska avtorja Leah Marojević in Theo Clinkard. Med drugim pa bo v okviru OPUSA 1, na programu več plesnih miniatur, ki prikažejo življenje umetnikov v času zaprtja in osamitve.  

fronta, sodobni-ples, matjaž-farič, flota-2019, 15
A. Nana Rituper Rodež
Na 15. Fronti, festivalu sodobnega plesa, se bo v Murski Soboti zvrstilo okoli 25 dogodkov.

Več in sproti pa v napovedniku kulturnih prireditev.

fronta sodobni-ples murska-sobota matjaž-farič