vestnik

15 let Kluba stare kmetijske in ostale tehnike Pomurja

J.Ž., 27. 6. 2018
Jože Žerdin
Klub stare kmetijske in ostale tehnike Pomurja.
Aktualno

Ohranjajo staro kmetijsko in ostalo tehniko

Pred 15 leti je bil ustanovljen Klub stare kmetijske in ostale tehnike Pomurja. Prvi zametki delovanja kluba so bili na Biotehniški šoli Rakičan, njen prvi predsednik pa je bil Štefan Smodiš. V zadnjih nekaj letih klub, ki ima sedež v Beltincih, vodi Ivan Zadravec. V njem je dejavnih kar precej članov, ki so v zadnjem času restavrirali svoje traktorje in ostalo kmetijsko tehniko, od lesenih plugov, bran sejalnic in drugih kmetijskih strojev, ki so jih naši predniki potrebovali za obdelovanje polj, za košnjo trave, žetev krušnih žit.


4424d0a0c266bb054640b9d856e67e22
Jože Žerdin
Klub stare kmetijske in ostale tehnike Pomurja.


V zadnjem času pa se je dejavnost kluba razširila še na ostalo tehniko, kot so stari avtomobili, mopedi, kolesa, radii in drugo. V beltinskem klubu so zadovoljni, da so pred leti pred propadom ohranili še kar nekaj stare kmetijske tehnike. Gre predvsem za kulturno dediščino, ki jo želi društvo ohraniti za poznejše rodove. Med pomembnimi mejniki v 15-letnem delovanju kluba velja omeniti prikaz žetve na stari način, prikaz oranja na strniščnih posevkih na stari način, košnja trave s starimi ročnimi kosami, mlatitev pšenice in rži s 80-letno staro mlatilnico in traktorjev ali »danfarjem«.


Na srečanju so se poleg članov kluba stare kmetijske in ostale tehnike Pomurja, prišli še člani klubov iz Koga, Središča ob Dravi, Goričkega, Pufkači iz Ižakovcev in Društvo Dimek Beltinci, člani klubov iz Gorenjske in Prlekije.

Jože Žerdin
Klub stare kmetijske in ostale tehnike Pomurja.
Klub stare kmetijske in ostale tehnike Pomurja