vestnik

(FOTO) 15 stanovalcev iz DSO Ljutomer preselili v Bioterme

Majda Horvat, 2. 4. 2020
Nataša Juhnov
Petnajst stanovalcev iz DSO Ljutomer so preselili v Bioterme Mala Nedelja.
Aktualno

Gre za stanovalce, ki niso okuženi in lahko poskrbijo zase. Še naprej ostajajo v karanteni.

Iz Domu starejših občanov Ljutomer so preselili 15 stanovalcev v hiške turističnega kompleksa Bioterme Mala Nedelja. Gre za stanovalce, ki niso okuženi in so samostojni pri skrbi zase. Tam bodo vsi ostali v karanteni. 

Stanovalca, ki že zdaj bivata skupaj, bosta skupaj ostala tudi na novi lokaciji, prav tako tisti, ki so zdaj sami v sobi, bodo sami ostali še naprej.

S to preselitvijo bodo v domu sprostili deset sob, ki jih bodo uporabili za oskrbo stanovalcev, ki ostajajo.  

Bioterme je kot primerno lokacijo za selitev neokuženih stanovalcev včeraj potrdila komisija v sestavi predstavnikov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Doma starejših občanov (DSO) Ljutomer. "Žal nam je, da se to ni zgodilo že prej," je ob tem izjavil podžupan ljutomerske občine Niko Miholič. Selitev  je opravil DSO Ljutomer in ZD Ljutomer, dogovorili pa so se tudi, da če bi bilo potrebno bi pri tem priskočila na pomoč Civilna zaščita in gasilci.

mala-nedelja, dso-ljutomer, bioterme, stanovalci
Nataša Juhnov
Petnajst stanovalcev iz DSO Ljutomer bodo preselili v Bioterme Mala Nedelja.

Kot je še povedal Miholič, je na dopoldanskem sestanku ljutomerski zdravstveni dom zagotovil, da bodo z jutrišnjim dnem priskočili na pomoč še z dodatnimi zdravstvenimi delavci tako pri oskrbi stanovalcev v prostorih doma kot tudi v Biotermah, kjer bodo tudi ves čas prisotni. Podžupan je tudi izrazil upanje, da se bo v reševanje problema vključila država. Meni, da bi morala že prej  na območju pomurske regije najti zdravilišče s primerno infrastrukturo, da bi lahko v primeru, kot ga imajo zdaj v Ljutomeru, zdrave stanovalce takoj ločili od okuženih. "Zdaj pa moramo lokalne skupnosti iskati rešitve," je še dodal.

Občina Ljutomer je že od prejšnjega petka, ko so potrdili prve okužbe, vodstvu DSO Ljutomer ponujala pomoč in ga tudi pozivala, da jim poda več informacij. Kajti, tako Miholič, tudi mi imamo odgovornost do občank in občanov, da jih informiramo, kaj se dogaja. Ob informiranju pa je tudi pomembno, da se zagotovi varnost vseh. "Že v soboto smo ponudili alternativno kuhinjo, ki bi kuhala za oskrbovance zunaj doma za ostarele, kot tudi lokacijo za preselitev stanovalcev, in sicer Bioterme. To možnost je že v soboto ponudil gospod Blagovič. Vendar to ni bilo sprejeto, prav tako smo imeli skope informacije vse do torka, ko smo se na naše vztrajanje tudi prvič sestali, " je potek dogajanja predstavil Miholič. V torek so se sestali predstavniki doma za starejše, zdravstvenega doma, Civilne zaščite in Občine Ljutomer. Po tem srečanju domska kuhinja ni več pripravljala malic za zunanje odjemalce, ampak jih zdaj kuhajo v bližnji vasi ter jih tudi dostavljajo odjemalcem. Ta ista kuhinja pa pripravlja  hrano tudi za stanovalce, ki so jih preselili v Bioterme. Za stanovalce, ki  so ostali v prostorih doma, po mnenju NIJZ  lahko še naprej pripravlja hrano domska kuhinja.

mala-nedelja, dso-ljutomer, bioterme, stanovalci
Nataša Juhnov
Petnajst stanovalcev iz DSO Ljutomer bodo preselili v Bioterme Mala Nedelja.

"Po vseh prizadevanji pa nam nekateri politiki in stranke očitajo, da se gremo neke politične igrice. V tako resni situaciji govoriti o politiki je skrajno neresno in sprevrženo dejanje. Delamo vse, kar je v naši moči, da zajezimo širjenje okužb ," je še dejal Miholič.

Novico je na družbenem omrežju facebook sporočila tudi ljutomerska županja Olga Karba.

Nove informacije v zvezi z dogajanjem je na facebooku objavil tudi podžupan Niko Miholič.

dso ljutomer selitev
Kaj zdaj berejo drugi