vestnik

(150 let zadružništva) Prva zadruga je nastala v Ljutomeru, letos izšla priložnostna znamka, na kateri je upodobljen doužnjek

Vestnik.si, 31. 5. 2022
Zadružna zveza Slovenije
Priložnostna znamka.
Aktualno

V Sloveniji letos zaznamujemo 150-letnico zadružništva. Prva hranilno-kreditna zadruga je bila leta 1872 ustanovljena v Ljutomeru, prav na tamkajšnji pošti pa je minuli petek zadonel prvi žig ob izidu priložnostne znamke, ovitka in žiga ob tem jubileju.

V Splošni kmetijski zadrugi Ljutomer - Križevci, ki je naslednik prve ustanove, ob jubileju poudarjajo, da se z delom trudijo ohranjati tradicijo živo, uspešno in v dobri poslovni kondiciji za prihodnje rodove zadružnikov. 

Podoba priložnostne znamke je bila izbrana na natečaju, z idejo doužnjeka pa je prepričala Mojca Hruševar Rakušček, kreativna direktorica v oglaševalski agenciji Aanima. "Osrednji motiv doužnjeka je navdihnil s svojo zgodbo o tradiciji ter pomenom, ki ga v slovenskih krajih nosi že stoletja". Sicer je doužnjek starodavni žetveni venček. Navezuje se na slovansko mitologijo. "Zadnji žitni snop so včasih ponudili kot darilo žitnemu bogu za uspešno naslednjo letino. Ta običaj se je najdlje ohranil v Prekmurju, Porabju, na Murskem polju, v Slovenskih goricah in ponekod v Beli krajini," so opisali.

priložnostna znamka, doužnjek, 150 let zadružništva
Zadružna zveza Slovenije
Priložnostna znamka.

Avtorica pa dodaja, da krožna oblika doužnjeka nakazuje popolnost in sodelovanje z nebesno naravo, njegova podobnost kroni pa nagrado za preizkušanje in obljubo večnega življenja, kakršno je življenje bogov. Po mnenju Hruševar Rakuščekove lahko njegovo prepletenost razumemo kot simbol zadružništva, ki združuje in podpira slovenskega kmeta. 

priložnostna znamka, doužnjek, 150 let zadružništva
Zadružna zveza Slovenije
Žig ob 150-letnici zadružništva na Slovenskem.

150-let-zadružništva priložnostna-znamka doužnjek ljutomer