vestnik

20 nasvetov za zdravo in vitko življenje v 2020

Tina Lucu/Revija Maja, 2. 1. 2020
Profimedia
Novo leto, nov začetek.
Aktualno

Tokrat vam ne ponujamo januarske diete, temveč nasvete, kako spremeniti slog življenja in izbrati bolj zdravo pot. V resnici ni težko, največja odločitev in sprememba pa se mora zgoditi v vaši glavi.

To je nekaj nasvetov za dieto in gibanje: 

1. Zdrava prehrana in aktivno življenje sta v resnici bolj zabavna in lahkotna, kot si mislite. Ne dovolite si, da bi bili lačni, a tudi nikoli se ne najejte do sitega.

2. Najlažja dieta: kruh jejte le za zajtrk in z jedilnika črtajte vse sladkarije (le ob nedeljah si privoščite kakšno sladko dobroto).

3. Vitaminov ne jemljite na prazen želodec, saj se vežejo na hrano in tako ne bo od njih nobenega učinka, lahko pa vam postane slabo.

4. Če delate sklece in imate roke v širini ramen, največ krepite mišice na rokah (biceps in triceps v nadlahti), če pa imate roke bolj narazen, delajo prsne mišice.

5. Pri vajah za trebušne mišice pazite na dihanje: ko se vzdigujemo, izdihnemo zrak iz pljuč, in ko se spuščamo, vdihnemo.

6. Pri dvigovanju uteži ali pa samo rok in nog vedno ob dvigu izdihnemo in pri spustu vdihnemo.

e044fa85e59d404502d400533de7f378
Igor Napast
Pri vajah pazite na pravilno dihanje.

7. Pri intenzivnem poplesavanju na glasbo se porabi ogromno kalorij. Če telovadite doma in nimate aerobnih pripomočkov (sobno kolo, tekalna steza, vitalner), se lahko pred telovadbo ogrejete s plesom.

8. Če ste neizkušeni v rekreativnem teku, je bolje, da začnete teči po mehki podlagi (tartan na atletskem stadionu, gozdna pot, makadam) kakor po asfaltni cesti, da bodo sklepi (kolena in gležnji) manj obremenjeni.

9. Naj vas opozorimo: pri teku največje zadovoljstvo občutite, ko prenehate teči in ste zadovoljni z opravljeno razdaljo.

10. Sobno kolo je ena najudobnejših športnih naprav, saj se ob tempu, ki je primeren za rekreacijo in hujšanje (ne previsokem srčnem utripu), da brati knjigo ali časopis ter gledati televizijo.

11. Ob vajah za trebušne mišice ne smete pozabiti tudi na vaje za hrbtne mišice.

12. Pred športno aktivnostjo mora miniti vsaj dve uri od glavnega obroka. Če je od obroka minilo dalj časa, lahko prej pojeste kakšno energijsko ploščico ali banano.

dieta
Profimedia
Pred športno aktivnostjo mora miniti vsaj dve uri od glavnega obroka.

13. Kos čokoladne torte ima približno toliko kalorij, kolikor jih porabimo pri polurnem zmernem teku.

14.  Ker so zunanje športne aktivnosti pozimi omejene in se tudi manj potimo, je savna odlično nadomestilo in popoln kraj za sprostitev.

15. Ne pozabite, da morate tudi ženske obvezno delati vaje za moč. Ne boste postale možate, lepo si boste oblikovale telo in maščobne obloge bodo kar skopnele.

16. Pri športnih aktivnostih vsaj na pol ure pijte tekočino.

17. Zjutraj naredite tibetanske vaje za pomladitev, ki vam jih bomo predstavili v naslednji številki.

18. Januar je popoln mesec za vpis v fitnes, saj imajo vsi akcije, znižanja in ugodne pakete za vadbo s trenerjem.

19. Zelenjavna juha in beljakovinski šejk - odlična izbira za zdrav obrok v službi ali ob nenadni popoldanski lakoti.

20. Vztrajajte na svoji novi zdravi poti, naj vas ne premamijo tortice in čipsi. Ni lepšega občutka, kot če se počutimo lahkotno in udobno v lastnem telesu.

Postavite si cilj: na kateri pohod želite iti ali kateri maraton preteči. Morda si želite le obleči manjše kavbojke in se končno brez težav obuti.

Nikar ne izberite teka za rekreacijo, če ga sovražite. Zakaj ne bi plesali, plezali, igrali badminton … Vse je lažje, kar je zabavno!

novo-leto zdravje nasveti
Kaj zdaj berejo drugi