vestnik

23. večernica zasijala za Skubica

A. Nana Rituper Rodež, 19. 9. 2019
Aleš Cipot
Igor Saksida (levo) in nagrajeni avtor Andrej E. Skubic na podelitvi večernice 2019.
Aktualno

V Gledališču Park v Murski Soboti so danes na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko Besede Andreju E. Skubicu podelili večernico, nagrado časnika Večer za najboljše izvirno leposlovno delo za otroke in mlade, izdano v lanskem letu. Prejel jo je za delo Babi nima več telefona, drugo knjigo iz štiridelne serije Trio Golaznikus, ki jo je z ilustracijami opremila Tanja Komadina, izhaja pa pri Mladinski knjigi.

večernica, 23
Aleš Cipot
Andrej E. Skubic z večernico.

Dobitnika večernice je izmed 280 deli izbrala petčlanska žirija, predsednik Igor Saksida, Darka Tancer Kajnih, Kaja Bucik Vavpetič, Dragica Haramija in Petra Vidali. Kot je povedal Saksida, je imela letos strokovna žirija zelo vznemirljivo delo preden so se odločili, da večernico prejme knjiga Andreja E. Skubica z naslovom Babi nima več telefona. Nagrajeno delo je druga knjiga iz štiridelne zbirke Trio Golaznikus, ki jo sestavljajo prepletene kratke pripovedi o prijateljstvu med deklico Lijo in dvema dečkoma Liamom in Tomažem.

večernica, 23
Aleš Cipot
Predstava sezidal nevidno bom hišo. ki so jo izvedli dijaki Gimnazije Nova Gorica.

"Že prva knjiga Ne bi smel odpreti tistih vrat dokazuje, da gre za zelo kakovostno in slogovno prepričljivo delo z avtentičnim slengom osrednjih oseb in igra z imeni, ki vsakodnevne potegavščine otrok, starih osem let, nadgrajuje s posrednim opozarjanjem na stereotipe ter na pomen ustvarjalnosti in prijateljstva," je razložil in dodal: »V nagrajenem delu Babi nima več telefona pa gre avtor še naprej in med dogodivščine tria vplete sijajno zgodbo o možnosti empatije med mladostniki, v kateri je rahločutno zajeto tudi soočanje s smrtjo bližnjega."

Andrej E. Skubic, ki je doslej prejel že tri kresnike, Sovretovo in Prešernovo nagrado, je po prejemu večernice, povedal, da je bil iskreno presenečen, a vesel, da je prejel nagrado za mladinsko delo. Preden se je lotil mladinske književnosti, je pisal dela za odrasle: »Ko sem pisal za odrasle sem pisal strašne knjige, prepričan pa sem bil, da moraš za otroke pisati lepe in prijetne zgodbe, ki jih otroci razumejo. Ob odraščanju sina pa sem spoznal, da imajo otroci tudi probleme in da jih zanimajo različne, tudi poredne stvari.«

večernica, 23
Aleš Cipot
Prireditev so si ogledali tudi osnovnošolci in dijaki.

Poleg Skubica so bili med finalisti še Igor Karlovškek z romanom Preživetje (založba Miš), Feri Lainšček s pesniško zbirko Ne (založba Litera), Vinko Möderndorfer z romanom Jaz sem Andrej (Mladinska knjiga) in roman Janje Vidmar Črna vrana (Mladinska knjiga).

Aleš Cipot
Andrej E Skubic.
večernica andrej-e.-skubic murska-sobota igor-saksida