vestnik

Danes zaznamujemo evropski dan parkov

Vestnik/STA, 24. 5. 2020
Niko Časar
Narava.
Aktualno

V Evropi je 24. maj vsako leto posvečen naravnim in narodnim parkom. Slogan letošnjega je Narava - dobra za naše zdravje.

Evropski dan parkov obeležujemo na pobudo Evropske zveze naravnih in narodnih parkov Europarc. 24. maja 1909 je bilo na Švedskem ustanovljenih prvih devet evropskih narodnih parkov. Osrednji namen evropskega dneva parkov, ki ga Evropa praznuje od leta 1999, je približati naravo ljudem in jih ozaveščati o pomenu varstva narave in trajnostnem upravljanju zavarovanih območij.


Kot so ob letošnjem evropskem dnevu parkov zapisali v Triglavskem narodnem parku (TNP), imajo parki in zavarovana območja pomembno poslanstvo, saj povezujejo ljudi z naravo, v vse bolj urbaniziranem svetu in hitrem ritmu življenja pa je preživljanje časa na prostem še toliko bolj pomembno.

Gerlinci, Krajinski park Goričko
Nataša Juhnov
Krajinski park Goričko
V tednu med 16. in 24. majem, ko poteka teden slovenskih naravnih parkov, so bili načrtovani številni dogodki, ki pa zaradi epidemije niso bili izvedeni. Dogajanje se je zato preselilo na splet in v naravo. Tudi v Krajinskem parku Goričko so ves teden vabili na grad Grad, kjer so predstavljali naravno in kulturno dediščino Goričkega. V okviru projekta LIFE NATURAVIVA so izvajali brezplačna vodenja za obiskovalce po gradu po več razstavah, in sicer po razstavah Magična narava in Invazivne tujerodne vrste, naše nezaželene sosede ter po naravoslovnih prostorih Kukavica, Upkaš in Vidra. Tudi danes, ko zaznamujemo evropski dan parkov, se lahko ob 12. in 14. uri prepustite strokovnemu vodenju, posvečenemu dnevu parkov. 

a0a4aaf584da7df3152e6d68c4665790
Nataša Juhnov
Danes zaznamujemo evropski dan parkov.
Kot so ob evropskem dnevu parkov še zapisali v TNP, je narava Slovenije zavarovana v enem narodnem parku, treh regijskih, 49 krajinskih parkih, 56 naravnih rezervatih in 1164 naravnih spomenikih, ki skupaj obsegajo 13 odstotkov slovenskega ozemlja. Naravni parki Slovenije so od leta 2011 združeni v Skupnosti parkov Slovenije.

okolje narava dan krajinski-park-goričko