vestnik

(V PREMISLEK) 365 dni

Andrej Bedek, 17. 8. 2020
Jure Zauneker
Vlado Kreslin je skupaj z otroki in vsemi nastopajočimi zapel pesem Vse se da.
Aktualno

Ko je bilo prve svetovne vojne konec, so v palači Trianon v Versaillesu po manevrih velikih sil in izjemnem prizadevanju prekmurskih aktivistov večino Prekmurja odvzeli Madžarski in ga priključili Kraljevini Slovencev, Hrvatov in Srbov.

Danes je tako sto eno leto od takrat, ko je bila velika množica Prekmurcev v Beltincih 17. avgusta 1919 priča dogodku, ko so jugoslovanske vojaške oblasti predale oblast domači civilni upravi.

Spomin, kako je lansko državno proslavo sredi beltinskega gradu končal Vlado Kreslin z dvema skakajočima otroškima zboroma in pesmijo, v kateri je vse mogoče in se vse da, je zato živ tudi po 365 dneh. S proslavo se je Slovenija imenitno poklonila Prekmurju. Težko bo spet narediti nekaj takega, kjer bo država pustila tako dober vtis.

Rojak Kreslin je pred enim letom slikovito sporočil, da se prekmursko ljudstvo veseli, ker živi. Praznik je spet pred vrati. Kje smo zdaj? In kam gremo? Že dolgo v zgodovini nismo bili priča, da bi kak pojav postal tako globalen. Tako radikalen in grozeč.

Praznik je spet pred vrati. Kje smo zdaj? In kam gremo?

Bolezen covida-19 je namreč korenito spremenila naš vsakdan. Vse, kar počnemo in kar bomo še počeli, je spremenjeno zaradi drobnega virusa. Nič več ne bo tako, kot je bilo. Ne le, da je virus v zraku, v tem izrednem koronačasu sta nad pokrajino ob reki Muri in Slovenijo tudi nepredvidljivost in strah. Sicer je ves svet že od svojega nastanka utemeljen na grožnji tistih, ki so s tem nadzorovali množice. Tako je še danes. Avgusta 2020 je pridiga strahu vladajoče oblasti v republiki le še bolj grozeča.

Minister za notranje zadeve, ki je nepreklicno (ne)odstopil, je učbeniški primer. Slepo in brez ugovora izvršuje ustavno sporna in prav tako nesmiselna navodila politike. Službo, ki bi morala varovati ljudi in premoženje, namerava preobraziti v službo, ki bo podaljšana roka – bolje trda palica – aktualnih vladarjev. Na drugi fronti se bojujejo za medije.

Težko bo spet narediti nekaj takega, kjer bo država pustila tako dober vtis.

Čeprav smo tudi sami sredi izjemne preizkušnje za vaš in naš časopis, smo vseeno ostali resen filter za novice in informacije v koronakaosu. Lažnim novicam smo rekli ne, kredibilnosti da. Prišel pa bo čas, da jim izstavimo račune. Saj ima vsak p(P)ivec rad čiste račune?

Na zdravje, Prekmurje!

združitev-prekmurskih-slovencev prekmurje praznik