vestnik

(VIDEO) Kdaj so znani Slovenci pogumni?

M.V., 17. 6. 2021
OŠ Cvetka Golarja Ljutomer
Članice projektne skupine Pogum, ki otroke spodbujajo k ustvarjalnosti in samostojnosti: Darja Kosič Auer, Nataša Magdič Kukolj, Nelica Petek in Marija Kašić (od leve proti desni).
Aktualno

Učenci so iskali trenutke, v katerih izkazujejo pogum, poseben izziv pa so zastavili tudi izbranim znanim Slovencem. Nastal je sedemminutni film.

Pred tremi leti se je šola, kjer se izobražuje 37 otrok s posebnimi potrebami, vključila v projekt Pogum (POdjetnost, Gradnik zaUpanja Mladih), z namenom razvijati pri mladih kompetence, ključne za izboljšanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti. Lani so v okviru projekta začeli izdelovati linijo lesenih izdelkov GOart. »Razvili smo že precej izdelkov, kot so leseni hoteli za žuželke, leseni avtomobilčki in lesene napeljevanke, ki jih tudi uradno prodajamo. Učenci so pridobili ogromno izkušenj, postali bolj iznajdljivi, znajo poiskati možnosti, se odzivati, tudi sami kaj ustvariti in ponuditi v okolju. Razvijali pa so tudi občutljivost za skrbno in pravično ravnanje z viri,« je povzela aktivnosti članica projektne skupine Darja Kosič Auer. Letos posnet film oziroma kolaž poguma pa je okrepil njihove kompetence na področju samozavedanja, samoučinkovitosti in vztrajnosti.

podružnica-cvetka-golarja-ljutomer
OŠ Cvetka Golarja Ljutomer
Pri ustvarjanju filma je sodelovalo vseh 37 učencev šole, ki so se ob tej priložnosti predstavili na področju, kjer so pogumni.

Film, v katerem na vprašanje Kdaj si pa ti pogumen? odgovarjajo otroci in znani Slovenci, je na ogled na spletni strani podružnice Cvetka Golarja Ljutomer. Začinjen je z otroško izvedbo pesmi Vlada Kreslina Vse se da.

Film Kdaj si pa ti pogumen? je promocijski del projekta Pogum. »Nastal je kot posledica oziroma kot nov izziv zaradi epidemije, ki nas je prikrajšala za javno kulturno udejstvovanje. Naša želja je bila pripraviti gledališko predstavo, ker pa to ni bilo mogoče, smo se preusmerili v snemanje kratkih prispevkov, ki smo jih strnili v sedemminutni film,« je pojasnila Marija Kašić. Pri ustvarjanju so sodelovali vsi učenci njihove šole, ki so se ob tej priložnosti predstavili na področju, kjer so pogumni. »Sami in s pomočjo nas so jih poiskali na socialnih delavnicah, učitelji pa smo jih posneli,« je dodala. Vprašanje o trenutku poguma so zastavili tudi županom občin Razkrižje, Ljutomer in Križevci, iz katerih prihajajo otroci, ravnatelju Branku Meznariču in ravnateljici podružnice Mateji Štefanec Vaupotič ter znanim Slovencem, ki so jih sami izbrali. Odzvali so se pevec Rok Trkaj, kuharica in avtorica bloga 220 stopinj poševno Urška Fartelj, igralec Gojmir Lešnjak - Gojc, športnik David Žibrat, igralec Gorazd Žilavec, radijski voditelj Denis Avdič in v imenu skupine Modrijani Blaž Švab.

podružnica-cvetka-golarja-ljutomer
OŠ Cvetka Golarja Ljutomer
Učenec Rene Kekec v filmu nastopa kot solist.

»Vse se da«

V filmu sta rdeča nit izražen pogum in pesem Vlada Kreslina Vse se da, od katerega so dobili soglasje za poustvarjanje. »Na posnetku so naši učenci izkazali svoja močna področja predvsem s področja glasbe, saj so poustvarili pesem s petjem in igranjem na glasbila. Glasba jih sprošča in deluje kot terapevtsko sredstvo, z njeno pomočjo razvijajo tudi druga področja, pomembna za njihov celostni razvoj,« pove Kašićeva. »Večino dejavnosti v okviru izvajanja projekta smo izvedli marca, zato smo ta mesec preimenovali kar v pogumni marec,« je pristavila Nelica Petek. Vsak dan so izvajali posamezne aktivnosti ter se pripravljali za dan dejavnosti. »Tisti dan smo razdelili na dva dela. Prvi del je bil namenjen delavnicam in socialnim igram, drugi del pa snemanju filma. Vsak učenec je razmislil, v čem je dober in v čem so dobri njegovi sošolci.«

Največji izziv jim je bila tehnična obdelava, pri čemer Kašićeva poudari nesebično pomoč njihovega računalničarja Mateja Hanžekoviča. »Kratke posnetke smo učitelji snemali okoli tri tedne, med poukom, dejavnostmi. Naložili smo jih na računalnik, on pa jih je sestavil v celoto,« pojasni. Film so premierno predvajali na sklepni prireditvi, ogledati pa si ga je mogoče tudi na njihovi spletni strani.

oš-cvetka-golarja-ljutomer pogum
Kaj zdaj berejo drugi