vestnik

Afriška prašičja kuga: Rejci se bojijo nove krize 

Janko Votek, 27. 9. 2018
Nataša Juhnov
Pojav afriške prašičje kuge in prepoved uvoza mesa v 13 državah zunaj EU sta močno zatresla evropski trg s prašičjim mesom. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Prašičja kuga v Belgiji povzročila preplah in padec cen. Trenutna odkupna cena prašičev pri nas se giblje med 1,46 in 1,49 evra za kilogram tople polovice in ima trend padanja.

Sredi meseca odkriti primer afriške prašičje kuge v pokrajini Etalle v Belgiji, ki leži v mejnem trikotniku Belgije, Francije in Luksemburga, je močno vplival na evropski prašičji trg. Po ugotovitvah Nemškega zveznega raziskovalnega inštituta za zdravje živali do okužbe belgijskih prašičev ni prišlo zaradi stika z okuženimi merjasci, ampak je vzrok okužbe izključno človek. Gre za vnos suhomesnatih izdelkov iz mesa okuženih prašičev. Ne glede na to sta se belgijska in celotna evropska prašičereja znašli pred velikimi težavami. Tako so velike uvoznice Kitajska, Južna Koreja, Belorusija, Filipini in Mehika že ustavile uvoz belgijskega prašičjega mesa in prašičev. Sicer pa je že 13 držav prepovedalo uvoz prašičjega mesa iz celotne EU.



Zapora trga s prašičjim mesom po poročanju belgijskih kmetijskih časopisov belgijske prašičereje ne bo močno prizadela, saj izvoz na nemški in francoski trg teče nemoteno. Večji problem je nervozen odziv nizozemskega trga, ki je začel pritiskati zlasti na nemški trg z dampinško ponudbo prašičev in mesa. To se je izrazilo v strmem padcu cen pujskov. Podobne so napovedi za cene prašičjega mesa, saj naj bi v naslednjih tednih padle na zgodovinsko depresijsko raven iz let 2014 in 2015, ko je bila cena kilograma tople polovice komaj 1,10 evra. V avstrijskih deželah od pojava kuge v Belgiji ugotavljajo povprečen padec cen za deset centov na teden. V Zgornji Avstriji je trenutna cena 1,80 evra, na Štajerskem pa 1,90 evra za kilogram.


Zato si rejci že zastavljajo vprašanje, kako bo zaživel razvojni model panoge, predstavljen na sejmu Agra, ki napoveduje minimalno odkupno ceno domačega prašiča 1,70 evra za kilogram.

Objavljene realne odkupne cene iz avstrijskih dežel zgolj potrjujejo razliko med borznimi cenami, po katerih kupujejo naši mesarji, in dejanskimi cenami na notranjem avstrijskem trgu. To pomeni, da so avstrijske odkupne cene za domače rejce za okrog tretjino višje od borznih cen, ki jih priznavajo naši kupci. Trenutna odkupna cena prašičev pri nas se giblje med 1,46 in 1,49 evra za kilogram tople polovice in ima trend padanja. Alojz Varga, predsednik Slovenske zveze prašičerejcev, opozarja, da lahko domača prašičereja doseže najnižjo depresijsko raven iz let 2014 in 2015 prej kot v enem mesecu, saj bo pritisk poceni prašičjega mesa še večji, s tem pa tudi pritisk na domače odkupne cene. Zato si rejci že zastavljajo vprašanje, kako bo zaživel razvojni model panoge, predstavljen na sejmu Agra, ki napoveduje minimalno odkupno ceno domačega prašiča 1,70 evra za kilogram.
Janko Rath
Kakšne posledice bo kuga pustila na slovenski prašičereji?  Fotografija je simbolična. 
kuga prašiči belgija kmetijstvo