vestnik

Afriška prašičja kuga: Vse več okuženih živali na Madžarskem

Janko Votek, 16. 5. 2019
Slika je simbolična.
Aktualno

V dobrem mesecu število okuženih živali naraslo za tretjino.

Afriška prašičja kuga (APK) je bila v ospredju zaradi povečanega povpraševanja Kitajske po svinjskem mesu. Ta država se spopada z epidemijo bolezni pri domačih prašičih. Bolezen je število prašičev za zakol zmanjšala za skoraj polovico.


Nekako mimo javnosti gre ponovna rast števila okužb z afriško prašičjo kugo pri divjih prašičih. Po podatkih, ki jih objavlja Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je bilo na Madžarskem konec marca prijavljenih 414 okužb divjih prašičev z APK. V začetku aprila je število naraslo na 529, sredi aprila na 580 in po zadnjih objavljenih podatkih 26. aprila na 604. Nemški kmetijski mediji poročajo, da število okužb še naprej raste in samo v zadnjih treh dneh so ugotovili nove primere okužb. Po objavi podatkov in zemljevida se žarišče okužbe z APK ne širi in ostaja na vzhodu Madžarske. Kljub vsemu strokovnjaki opozarjajo na previdnost.


Tako nemški Friedrich-Löffler-Institut opozarja, da se je tveganje za vnos virusa APK na območje Nemčije močno povečalo. Napoved ni povezana z rastjo števila okužb na Madžarskem, ampak z rastjo števila okužb v sosednjih državah. Ugotavljajo namreč hitro rast števila okuženih divjih prašičev na Poljskem, v baltiških državah in Belgiji, kjer so med 19. in 26. aprilom odkrili 41 novih okužb. 19. aprila je bilo okuženih 925 divjih prašičev, 26. aprila pa že kar 966. Pri nas, glede na lokacijo okužb na Madžarskem, za zdaj še ni nevarnosti za vnos okužbe.

Slika je simbolična.
svinje kmetija kuga politika