vestnik

Agencija za promet je za znižanje meje alkohola v prometu z 0,5 na 0,2

Tina Recek, 12. 4. 2019
Andrej Petelinšek
Igor Velov: "V majhni gostilni se natančno ve, kdo pije in kdo potem vozi vinjen, a posameznik in posamezniki obračajo glavo stran."
Aktualno

Z direktorjem Agencije za varnost prometa Igorjem Velovom o prometni varnosti pri nas.

Po podatkih NIJZ se je v zadnjih letih povečal delež prometnih nesreč z alkoholiziranimi povzročitelji.


"Dejstvo je, da smo leta 2016 imeli poslabšano prometno varnost. Leto je izstopalo po številu umrlih v prometu in tudi po številu prometnih nesreč, povzročenih zaradi alkoholiziranih voznikov. Naj spomnim, da je takrat tudi potekala policijska stavka in so ljudje bolj 'pogumno' vozili po cestah. Vendar se po letu 2016 stanje prometne varnosti izboljšuje; zmanjšuje se število prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani povzročitelji, prav tako se zmanjšuje število prometnih nesreč z lahkimi in hudimi telesnimi poškodbami. Težko pa komentiram povečan delež prometnih nesreč z alkoholiziranimi povzročitelji. Možno je, da se je odstotek povečal, a ni nujno, da je teh nesreč tudi številčno več. Denimo, leta 2018 je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč umrlo 22 udeležencev, kar je deset manj kot v letu 2017 in najmanj v zadnjih 25 letih. Res pa je, da je alkohol še vedno pereč družbeni problem pri nas, ki se tudi odraža v prometu. In tu nas čaka še ogromno dela."


Kaj bi morala država narediti, da bi se stanje še izboljšalo? Da vinjeni vozniki sploh ne bi sedli za volan?
"Menim, da bi država morala dati jasen signal - ničelna toleranca do alkohola. V ta namen je tudi agencija pred dnevi vložila pobudo na ministrstvo za infrastrukturo, da se dovoljena stopnja alkohola z 0,5 promila zniža na 0,2. To je vmesni korak do ničelne tolerance. Poleg tega smo še predlagali, da se tistega, ki napiha nad 1,1 promila, obvezno policijsko pridrži, ne pa, kot se dogaja, da ga žena pride iskat in odpelje domov ali si sam najde drugo prevozno sredstvo."
Kaj bi moral narediti vsak posameznik?
"Tudi posameznik ne bi smel biti toleranten do alkohola v prometu. V majhni gostilni se natančno ve, kdo pije in kdo vozi vinjen, a posameznik in posamezniki obračajo glavo stran. Ko pa se zgodi tragedija, ljudje iščejo krivca: kje je bila policija, kaj je naredila agencija, zakaj je gostilničar vinjenemu še naprej točil alkohol..."

f9ab2e08eabc2fb1a25396de072c5c0e
Policija


Že tradicionalno poteka akcija 40 dni brez alkohola. Ali je možno potegniti kakšno vzporednico med to akcijo in stanjem v prometu oziroma ali akcija morebiti pozitivno vpliva na varnost v prometu?
"To akcijo vodi Karitas, agencija se ji je pridružila. Po naših podatkih se vanjo vključi vse več ljudi. Vendar ne razpolagamo s podatkom, ali kdo raziskuje, če je med akcijo in stanjem v cestnem prometu kakšna povezava. Brez velikih raziskav pa vemo: če je manj alkohola, je manj nevarnosti za varnost v prometu."

Nataša Juhnov
promet alkohol avp Igor Velov