vestnik

Začela se je nacionalna preventivna akcija Hitrost, policisti bodo izvajali poostrene nadzore

D. N., 2. 6. 2020
Nataša Juhnov
Murska Sobota, Cankarjeva ulica, merjenje hitrosti, radar, policija, SIMBOL, prehitra vožnja
Aktualno

Agencija za varnost prometa (AVP) v sodelovanju s Policijo včeraj začela nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki bo potekala vse do 14. junija, ponovili pa jo bodo avgusta. Aktivnosti AVPv okviru akcije bodo usmerjene predvsem v informiranje in ozaveščanje, Policija pa bo v tem času izvajala poostrene nadzore.

Namen preventivne akcije je zmanjšati število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi neprilagojene hitrosti, sporočajo iz AVP. Vozniki se namreč ob zavedanju nadzora vozijo z nižjimi hitrostmi. Policisti bodo zato med 1. in 14. junijem po celotni Sloveniji spremjali hitrosti v cestnem prometu, prehitre voznike pa bodo ustrezno sankcionirali. Z akcijo želijo umiriti promet ter zagotoviti varne poti do cilja za vse udeležence, zato bodo pozorni tudi na ostale kršitve v cestnem prometu. 

bb13a57f63405edfcf94efb567a002be
Nataša Juhnov
Med 1. in 14. junijem bodo policisti opravljali poostrene nadzore v cestnem prometu.
Po začasnih dostopnih podatkih se je med 1. januarjem in 20. majem 2020 na slovenskih cestah zaradi neprilagojene hitrosti zgodili 931 prometnih nesreč, glede na enako obdobje lani pomeni to 11-odstotno zmanjšanje takšnih nesreč. Kršitve s področja hitrosti pa predstavljajo okrog tretjino vseh ugotovljenih kršitev v cestnem prometu.

Zaradi neprilagojene hitrosti je letos umrlo pet udeležencev v prometu, kar je štirinajst umrlih manjk kot v lanskem primerjalnem obdobju. Število hudo telesno poškodovanih je enako kot v enakem obdobju lani (69), letos pa je manj lažje telesno poškodovanih (446) kot v enakem obdobju lani (530). 

nacionalna-preventivna-akcija hitrost agencija-za-varnost-prometa policija