vestnik

Kacin: "Naj bo velika noč naš nov začetek"

I.B., 7. 4. 2020
Reuters
Fotografija je simbolična
Aktualno

Minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, predsednica ZSSS Lidija Jerkič in vladni govorec Jelko Kacin so predstavili aktualno situacijo, povezano z epidemijo koronavirusa.

Z izzivi in posledicami koronavirusa se soočamo vse države, a ukrepi za zajezitev epidemije niso vsepovsod enaki, je uvodoma dejal Kacin in dodal, da se v nekaterih evropskih državah življenje počasi vrača v ustaljene tirnice. "Ukrepov se držimo in smo na dobri poti, da uspemo," tako vladni govorec ocenjuje situacijo v Sloveniji. Poudaril je, da se moramo ukrepov držati tudi med velikonočnimi prazniki in si zaželel, da bo prav ta praznik naš nov začetek. V Sloveniji smo po številu okužb na sredini držav Evropske unije, krivulja pa se lahko kadarkoli obrne ali navzgor ali navzdol. 

tomaž gantar
STA
Tomaž Gantar

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je spomnil na svetovni dan zdravja, ki ga zaznamujemo danes, in se obenem zahvalil medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam, ki jim je letošnji dan posvečen. "Mineva nekaj več kot sto let od prejšnje pandemije, posledica katere so bile številne žrtve. Govorimo o pandemiji španske gripe. Od takrat se je v družbi nasploh in na področju zdravstva veliko spremenilo. Priča smo izrednemu napredku na področju medicine. Danes lahko pozdravimo številne bolezni, ki jih pred kratkim nismo uspeli. Se pa na drugi strani soočamo s popolnoma drugačnimi izzivi, ki niso direktno vezani na medicinsko znanost. Gre predvsem za odnos do zdravja večine prebivalstva," tako Gantar, ki je ob tem še dodal, da je vrhunska medicina žal namenjena le manjšemu številu ljudi. 

vlada epidemija koronavirus aktualne-razmere