vestnik

Verjetnost pojava strdkov pri oralni kontracepciji večja kot pri AstriZeneca

A. Nana Rituper Rodež, 22. 3. 2021
Aleš Cipot
Cepljene z AstraZeneco še vedno buri duhove. Kaj pravi strokovnjak?
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci so o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 spregovrili vladna govorka Maja Bratuša ter prof. dr. Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani in Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev.

tviter
Posnetek zaslona
Stanje okuženosti

Incidenca se v zadnjih dneh povečuje, prav tako se povečuje število obolelih, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, tudi tistih, ki so na intenzivni negi, je povedala vladna govorka. Pomurje je trenutno med tistimi regijami, kažejo podatki, ki so manj ogrožene.

 Preizkušajo nova zdravila

borut štrukelj
STA
Magister farmacije Borut Štrukelj bi kar izstavljal račune.

Borut Štrukelj je predstavil novosti na področju razvoja cepiv. Povedal je, da je trenutno v tretji fazi kliničnega preizkušanja 23 cepiv. V EU-ju in na EMI so to tri cepiva cepivo CureVac, za katerega smo v Sloveniji že podpisali pogodbo, Sputnik, pri katerem bo evropska agencija za zdravila dokončno odločila, ter NovaVax. To cepivo se približuje klasičnim cepivom, ki se uporabljajo za različne kužne bolezni. Pomembno je, da je učinkovito tudi proti britanskemu in južnoafriškemu sevu. 

Spregovoril je tudi o varnosti cepiva AstraZenica in dejal, da je odločitev EME pravilna in pričakovana. Cepivo je, pravijo, varno in učinkovito. »Mogoče premalo poudarjamo, kaj pomeni učinkovitost. Imamo idealno učinkovitost, ko cepivo varuje pred okužbo, in bazično učinkovitost, kjer cepivo prepreči hujši potek bolezni in hospitalizacijo. In to je tisti bazični cilj, ki mu sledimo.« 

Varnost AstreZeneca je primerja tudi z uporabo oralne kontracepcije, ki jo uporablja veliko žensk. "Verjetnost pojava strdka je pri kontracepciji 1000 na milijon, pri AstraZeneci pa po do zdaj znanih podatkih eden na milijon. Torej, vidimo, kako izjemno majhna verjetnost je za to povezanost med cepivom in strdkih."

Ni vse tako črno

gregor pečan
STA
Pečanu se zdi nerazumno, da učitelji nasprotujejo testiranju.

Gregor Pečan pa je predstavil, kako je v šolah, potem ko so se učenci pred mesecem in pol vrnili v šole. »Zdaj počasi pridobivamo informacije o posledicah, ki so nastale po dolgotrajnem delu na domu. To ni enak nivo znanja, kot so ga imele generacije v preteklih šolskih letih, ni pa vse tako črno in tudi o izgubljeni generaciji ne moremo govoriti.«

Dodaja še, da bo potrebno vložiti precej dodatnega dela in prilagoditi strategije pri planiranju glede doseganja standardov, ki so v učnih načrtih. Povedal je še, da pouk trenutno za okoli 100 razredov zaradi karanten poteka na daljavo ter opozoril na zmanjšano telesne in fizčne pripravljenosti otrok po tem, ko so se vrnili v šole.

koronavirus ukom aktualno-stanje borut-štrukelj
Kaj zdaj berejo drugi