vestnik

Kaj so pokazali testi oseb, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom z afriškim sevom?

A. N.R.R., 1. 3. 2021
Osebni arhiv
Opravili so preverbo in teste pri vseh osebah, s katerimi je imel Matjaž Voršič, okuženn z afriškim sevom, stike.
Aktualno

Aktualno stanje glede bolezni covid-19 sta danes predstavili vladna govorka Maja Bratuša in Sanja Vuzem, iz območne enote NIJZ Maribor, ki je spregovorila o okoliščinah okužbe z afriškim sevom koronavirusa pri enem od zdravnikov, ki se je vrnil iz Afrike.

Maja Bratuša je predstavila trenutno stanje in izpostavila, da sedem dnevno povprečno število okužb v Sloveniji po danes objavljenih podatkih znaša 768, kar pomeni, da se še ne približujemo rumeni fazi. Prav tako v zadnjem času nekoliko rase število bolnikov, ki rabijo bolnišnično obravnavo. Število hospitaliziranih danes znaša 543. Najslabše so razmere v obalno - kraški regiji, ki se vse bolj približujejo črni fazi.

koronavirus, covid-19, covid19, testiranje, okužbe, razkužilo
Niko Časar
Osebe so se večkrat testirale, tudi v Afriki.

V ponedeljek iz Afrike, v torek v  službo

Sanja Vuzem pa je razložila, da je epidemiološka služba območne enote Maribor NIJZ-ja izvedla epidemiološko poizvedovanje pri potrjenem primeru covida pri osebi iz mariborske regije, ki je zaposlena na UKC Maribor, in pri kateri so ugovorili da gre za južnoafriški sev. Ugotovili so, da je oseba v februarja potovala na območje Afrike skupaj s še tremi osebami. Tekom potovanja so se večkrat testirali, testi pa so bili v vedno negativni na virus SARS-CoV-2. Po vrnitvi v Slovenijo v ponedeljek, 22. februarja, so se vse štiri osebe ponovno testirale in vsi rezultati so bili negativni. Na podlagi tega je zdravnik v torek prišel na delovno mesto,  kjer je svoje delo opravljala v predpisani zaščitni opremi. Ko je zaznal slabše počutje, se je testiral in takoj samoizoliral. Zagotovila je, da je okuženi zdravnik ravnal v skladu s protokolom in upošteval vse ukrepe.

Po dodatnem epidemiološkem poizvedovanju in testiranju ostalih udeležencev potovanja, so ugotovili, da sta dve osebi razvili blage simptome prehlada in sta bili pri ponovnem testiranju pozitivni, ena oseba, ki je bila ravno tako kot okužena oseba cepljena, pa ne in je bila ob kontrolnem odvzemu brisa negativna.

V zdravstveni ustanovi so izvedli tudi podrobnejšo oceno tveganja ter opredelila visokorizične in nizkorizične stike. Visokorizične so bile štiri osebe, ki so jih napotili v domačo karanteno. Vsi stiki, tako nizko kot visokorizični, so redno testirani in do danes so bili vsi rezultati testov negativni.

WFNS 2019 International Meeting in Belgrade
Matjaž Voršič
epidemija koronavirus covid-19 nijz