vestnik

Mateja Logar: Edina možnost so strogi ukrepi in zapiranje države

A. N.R.R., 29. 3. 2021
STA
Mateja Logar
Aktualno

»Ukrepi smo uvedli po tehtnem premisleku,« je povedala Mateja Logar, vodja strokovne skupine. »Še v začetku marca smo si predstavljali, da se bo stanje izboljševalo, in da bomo lahko v naslednjih dneh in tednih ukrepe sproščali. Pa se to ni zgodilo.

Aktualno stanje glede bolezni COVID-19 so na današnji novinarski konferenci predstavili vladna govorka Maja Bratuša, na novinarski pa sta sodelovala še vodja strokovne skupine dr. Mateja Logar in vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana prof. dr. Matjaž Jereb.

Zaradi novih ukrepov, ki so bili objavljeni včeraj, beleži Klicni center izjemno povečanje število klicev, zato prosijo za razumevanje in potrpežljivost dokler klicatelj ne pride na vrsto.

koronavirus, zdravstvo, epidemija
Niko Časar
Epidemija je spet dobila nov zagon, zato so ukrepe zaostrili.

Bratuševa je povedala, da je se v Sloveniji tako 14- kot tudi 7-dnevna incidenca na ravni države povečuje, pomurska regija pa sode med tiste, kjer je incidenca med najnižjimi. Sedem dnevno slovensko o povprečje okuženosti je 943, večina regij, med njimi tudi pomurska pa je oranžnih.

Bratuševa je še povedala, da se poslabšujejo razmere v bolnišnicah, vedno več bolnišničnih postelj, tudi na intenzivni negi, pa zasedajo covidni bolniki. Podatki kažejo, da se največ ljudi okužbi v domačem okolju in na delovnih mestih, veliko pa je tudi takih, ki ne ve, kje so se okužili.

 Zakaj maske tudi na zunanjih površinah?

»Ukrepi smo uvedli po tehtnem premisleku,« je povedala Mateja Logar. »Še v začetku marca smo si predstavljali, da se bo stanje izboljševalo, in da bomo lahko v naslednjih dneh in tednih ukrepe sproščali. Vendar se je na žalost stanje začelo slabšati zaradi britanskega seva novega koronavirusa, ki je bolj kužen in zahteva večje število sprejemov v bolnišnice, prizadeti pa so vse bolj tudi mlajši bolniki.

zaščitne-maske, koronavirus
Nataša Juhnov
Zakaj zaščitne maske tudi zunaj?

Strokovna svetovalna skupina je razmišljala in pretresala ukrepe, ali ima na voljo kakršnekoli druge ukrepe, s katerimi bi lahko omilili porast števila okuženih, porast števila tistih, ki potrebujejo sprejem v bolnišnice, in tistih, ki potrebujejo zdravljenje v intenzivnih enotah. Sklenili so, da so edina možnost strogi ukrepi in zapiranje države. Samo tako lahko, pravi Logarjeva, vsaj delno upočasnimo pritiske na bolnišnice, zmanjšamo število okuženih in znižamo krivuljo ter vplivamo na to, da bo tretji val krajši,« je povedala in dodala, da ni bilo enostavno.

Glede na ponovno uvedbo mask na zunanjih površinah, pa je razložila, da so opažali, da se predvsem v urbanih središčih mnogi ne držijo pravila 1,5 metra.

matjaz jereb
Twitter/Vlada RS
Matjaž Jereb

Matjaž Jereb: Zaskrbljujoče stanje na oddekih za intenzivno nego

Vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb pa je povedal, da razmere v bolnišnicah v zadnjem tednu slabšajo. Zaskrbljujoče so razmere na oddelkih za intenzivno zdravljenje. V UKC smo na intenzivne oddelke v 12 dneh sprejeli 38 kritično bolnih covidnih bolnikov z dihalno odpovedjo. Številka ni zelo visoka, a razpolagamo s 70 morda 80 posteljami, na katerih lahko varno oskrbimo bolnike. Na nivoju države govorimo o številki 220, morda 230 in nič več, je predstavil problematiko.

»Ne glede na to, kako so zadnji ukrepi nesimpatični, je na vseh nas, da neugodno epidemiološko krivuljo obrnemo navzdol. Samo na tak način lahko obvladamo bolezen in ohranimo zdravstveni sistem za vse bolnike, ne le covidne, ki oskrbo potrebujejo.«

aktulno-stanje epidemija mateja-logar