vestnik

Ugodni epidemiološki trendi nas ne smejo uspavati

A. N. R.R., 17. 5. 2021
Sašo Švigelj
Doc. Dr. Mateja Logar, infektologinja
Aktualno

Epidemiološka slika v Sloveniji se postopoma izboljšuje, je uvodoma povedala vladna govorka Maja Bratuša in predstavila podatke.

Aktualno stanje glede bolezni COVID-19 sta danes na novinarski konferenci predstavila dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, in prof. dr. Borut Štrukelj, Fakulteta za farmacijo v Ljubljani.

cepljenje
Marina Vrbnjak
cepljenje

V skladu s sproščanjem ukrepov se nahajamo v rumeni fazi, pravi Bratuševa. Z današnjim dnem se sproščajo ukrepi in v veljavo stopajo številne spremembe; šolarji, dijaki in študentje so se vrnili v šolo oziroma na fakultete, podaljšuje se obratovalni čas lokalov, pod določenimi pogoji si bodo lahko gledalci ogledale športne in kulturne prireditve… Še vedno pa je maske potrebno nositi v zaprtih prostorih in tudi na zunanjih površinah, če ustrezne razdalje ni mogoče zagotoviti.

logar
Tina Roš
Mateja Logar

Mateja Logar: Bolniki, ki bi lahko bili že cepljeni

Tudi Mateja Logar je poudarila, da ste stanje izboljšuje, zaskrbljujoče pa je, da dobra tretjina hospitaliziranih potrebuje intenzivno nego, in sicer 120 od 407. Večina bolnikov je starih nad 50 let, kar pomeni, da bi že lahko bili cepljeni. V primerjavi z lanskim letom pa je dodala, da je lani takega časa v Sloveniji aktivnih veliko manj primerov, 36. Kljub izboljševanju epidemiološke situacije in ugodnim trendom, nas to ne sme uspavati, še pravi. Predvsem pa je potrebno upoštevati vsa navodila.

koronavirus, zdravstvo, epidemija
Niko Časar
koronavirus, zdravstvo, epidemija

Povedala je še, da veliko prahu dviguje sistem PCT, to so prebolevniki, cepljeni ali testirani. Ne gre za diskriminacijo, ampak za model, ki se pojavlja v vseh evropskih državah, ne pa samo v Sloveniji. Moramo se zavedati, pravi, da lahko s tem modelom bistveno prej sproščamo številne dejavnosti, kot bi jih drugače. Še vedno bi bila zaprta večina gostinskih lokalov, ne bi mogli sproščati prireditev ali dovoliti prisotnosti gledalcev na športnih prireditvah. 

borut štrukelj
Vestnik
Prof. dr. Borut Štrukelj: »Zaupajmo zdravniku in naravi. In bodimo optimisti v vsakem trenutku.«

Borut Štrukelj predstavil novosti na področju zdravil

Borut Štrukelj pa je predstavil novosti na področju zdravil in zdravljenja covid-19. Povedal je, da sta Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Evropska agencija za zdravila (EMA) sta nekoliko posodobili priporočila. Še vedno velja, da za zdravljenje zdravilo ivermectin ni primerno, ker za zdaj še ne vemo niti kakšen bi bil optimalni odmerek, jasno pa je, da je to zdravilo kot učinkovina na celičnem nivoju in na predkliničnem nivoju izkazalo zmanjšanje replikacije virusa. Klinične študije pa še potekajo in tudi Sloveniji si močno prizadevamo, pravi, da bi vstopili v mednarodni sistem kliničnih študij.

Aleš Cipot
Cepljenje učiteljev
koronavirus epidemija ukrepi
Kaj zdaj berejo drugi