vestnik

Še vedno v oranžni fazi. Upanje za rumeno?

A. N.R.R., 22. 2. 2021
Jure Zauneker
Po odprtju občiskih mej ter trgovskih centrov in nakupovalnih središč, so marsikje opazili veliko število obiskovalcev.
Aktualno

Aktualno stanje glede bolezni COVID-19 sta danes na novinarski konferenci predstavili vladna govorka Maja Bratuša in državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte, Mojca Kirbiš, ravnateljica Osnovne šole Rada Robiča Limbuš pa je spregovorila o pouku na daljavo in izkušnjah ob ponovnem odpiranju šol.

Vladna govorka Maja Bratuša je razložila, da smo še vedno v oranžni fazi, saj sedem dnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih znaša 748. V Pomurju je celo višje in je 781. Da bi prišli v rumeno fazo, bi na nacionalni ravni morali doseči pod 600 okužb v sedem dnevnem povprečju ter imeti manj kot 500 pacientov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo.

Za nami je prvi vikend, ko so bile sproščene omejitve gibanja na občine, je uvodoma povedala državna sekretarka Fortejeva in povedala, da je to pomenilo, da so se številni odpravili na turistične kraje, kjer so zaznali veliko število obiskovalcev. Opozorila je tudi na večjo gnečo v nakupovalnih središčih in trgovskih centrih ter spomnila na upoštevanje zaščitnih in varnostih ukrepov. 

sbms, epidemija, alenka-forte
A.Nana Rituper Rodež
Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte, ko je januarja obiskala regijsko bolnišnico.

»Smo pa izredno veseli, da se razmere izboljšujejo v bolnišnicah. Število hospitaliziranih se zmanjšuje, prav tako se število umrlih, zato so na MZ pripravili izhodno strategijo za covidne bolnike.« V drugem valu je bila zasnovana enotna slovenska covidna bolnišnica, zdaj pa se pripravljena strategija, kako sproščati število posteljnih kapacitet in uvajati novo strategijo. Dodala je, da bodo bolnišnice, če je potrebno, morale stopiti korak nazaj.  

Zdaj smo v prvi fazi, ko je v bolnišnicah manj kot 700 bolnikov, druga faza pa nastopi, ko število hospitaliziranih covidnih bolnikov pade pod 500. V drugi fazi bodo bolnišnice Ptuj, Slovenj Gradec, Trbovlje, Brežice in Izola izstopile iz enovite covidne bolnišnice. Vsi Urgentni centri pa ohranjajo Sivo cono, v kateri so bolniki s sumom na covid-19.

Upanje na rumeno fazo

Na Institutu Jožefa Stefana ocenjujejo, da bi število hospitaliziranih že v soboto lahko padlo pod 500, naslednjo sredo pa še 7 dnevno povprečje okužb, kar je pogoj za rumeno fazo. Na vprašanje, kakšne so realne možnosti za to, Fortejeva odgovarja: "Upoštevati moramo, da so bile minuli teden počitnice v vzhodni Sloveniji, kar zaradi obiskov turističnih destinacij pomeni tveganje. Če izhajamo iz zaupanja, da so se držali varnostnih ukrepov, se lahko nadejamo, da se bomo približali rumeni coni," je optimistična glede tega, ali lahko kmalu dosežemo rumeno fazo. In s tem rahljanje ukrepov.

epidemija koronavirus covid-19