vestnik

Nekdanji poslanec je novi direktor soboškega zavoda za zaposlovanje. Kakšno vlogo je odigrala politika?

Majda Horvat, 3. 2. 2021
Nataša Juhnov
Zavod za zaposlovanje Murska Sobota
Aktualno

S prvim februarjem je položaj vodje oziroma direktorja murskosoboške območne službe Zavoda za zaposlovanje zasedel Aleksander Kavčič. Na razpis se je prijavila tudi dosedanja direktorica Stanislava Perčič.

Aleksander Kavčič je leta 2014 je postal kot član stranke SMC poslanec v državnem zboru ter deloval v odborih za pravosodje, obrambo, zunanjo politiko in bil član ustavne komisije. Na predčasnih parlamentarnih volitvah junija 2018 se je potegoval za nov mandat, vendar ni bil izvoljen. Od decembra 2020 pa je član nadzornega sveta v državnem holdingu GEN, ki obvladuje jedrsko in vodno proizvodnjo električne energije in je poslovno ter investicijsko ena najmočnejših skupin v državi. Še vedno je vpisan tudi kot večinski družbenik v podjetju KDS Dimnikarske storitve Ljutomer, kjer je bil pred izvolitvijo v parlament tudi direktor. 

a658753103e443200e3a94b2396a37aa
Jure Zauneker
Aleksander Kavčič

To so pojasnila Zavoda za zaposlovanje na vprašanja glede razpisa in postopka izbire za Vestnik. Objavljamo jih v celoti. 

"Razpis za delovno mesto vodja-direktor območne služba (OS) Murska Sobota je bil javno objavljen skladno z veljavno zakonodajo, in sicer  20. 11. 2020, zadnji dan za prijavo je bil 30. 11. 2020. Objava je bila v vseh prostorih Zavoda RS za zaposlovanje in na naši spletni strani. Mandat je Aleksander Kavčič nastopil s 1. 2. 2021.

​V svojem poklicnem obdobju si je g. Kavčič nabral že precej znanj in izkušenj, ki bodo nedvomno ključno pripomogle k temu, da bo dela in naloge v vlogi direktorja območne službe opravljal kvalitetno in strokovno. Je magister znanosti s področja državnih in evropskih znanosti. Ima opravljen strokovni izpit iz zakona o upravnem postopku (ZUP).  Obvlada nemški, angleški in hrvaški jezik ter se zavzema za odgovorno, strokovno opravljanje dela in spoštljivo komunikacijo. Poklicno pot je pričel v letu 1997 na različnih delovnih mestih v gospodarski službi. Od leta 2004 je opravljal naloge vodenja, upravljanja in načrtovanja razvoja podjetja. V letih od 2014 do 2018 je bil poslanec v Državnem zboru RS (član odbora za zunanjo politiko, član odbora za pravosodje, član odbora za obrambo in član ustavne komisije). Od leta 2018 je opravljal dela in naloge kot pomočnik, svetovalec direktorja. Skupnih delovnih izkušenj ima že več kot 23 let.

Na Zavodu kadrovske postopke izbora vodimo v skladu z veljavno zakonodajo. Pomembno je, da kandidati izpolnjujejo zahteve za zasedbo delovnega mesta, ki so opredeljeni v opisu del in nalog. ​Med kriterije za zasedbo delovnega mesta ne sodi politična opredelitev kandidatov, teh podatkov delodajalec ne vodi. Glede na prejete reference iz CV-ja ter dodatna psihološka testiranja, se je komisija, ki je sodelovala pri zaposlitvenem razgovoru odločila, da je g. Kavčič izbran kot najustreznejši kandidat prav na podlagi njegove usposobljenosti, dosedanjih delovnih izkušenj in kompetenc. Prav tako pa je komisija sledila cilju, da se v enaki meri da ponovna priložnost za vodenje OS obstoječim direktorjem OS, primernim zaposlenim na Zavodu za zaposlovanje kot tudi zunanjim primernim kandidatom, ki so se prijavili na razpis."

Delovno mesto direktorja območne službe je vezano na mandat generalnega direktorja in na njegov predlog se tudi objavijo prosta delovna mesta za direktorje območnih služb. Januarja lani je zavod dobil novega generalnega direktorja Mitjo Bobnarja, ki je nekaj rošad v območnih službah izvedel že sredi lanskega leta. 

fe6630fdd79175ceb6e002a9353b19d8
Aleš Cipot
Stanislava Perčič

aleksander-kavčič zavod-za-zaposlovanje direktor