vestnik

Alen z Goričkega v Piran - Kaj mu svetuje Goričanec, ki je to pot že prehodil 

Damjana Nemeš, 9. 7. 2018
Osebni Arhiv
Vendi Žido ml. se je na pot z Goričkega v Portorož podal pred devetimi leti.
Aktualno

Alen Lončar iz Murske Sobote se je včeraj zjutraj podal na 14-dnevno dolgo načrtovano pot z Goričkega v Piran, ki jo je začel pri Evangeličanski cerkvi na Hodošu.

Pot ga je vodila skozi Hodoš do Krplivnika in naprej do Domanjševec, od tam pa skozi Lončarovce, Ratkovce, Fokovce in Ivanovce do Martjanec ter skozi Nemčavce do Murske Sobote, do doma, kjer je prvo noč svoje pustolovske poti tudi prespal.

8254a38c525b17429c7b4230f499111a
Osebni Arhiv
Alen je na pot krenil s Hodoša.

Kot je povedal, se je za ta začetni del poti odločil ravno zato, ker so omenjeni kraji nekoliko bolj odmaknjeni od prometnega vrveža, kar je tudi s stališča varnosti boljše. »Na ta način pa bom doživel in začutil še tisti pravi utrip Prekmurja ter ljudi, ki tu živijo,« je še dodal 19-letnik.


5fb20b9e7dd9f3ebc8c53b1d543c7c36
Osebni Arhiv
Alen namerava hoditi dva tedna.

Na pot z zvezkom in natančnim načrtom

Ob našem srečanju, ko smo ga pospremili na pot, je z navdušenjem dejal, da se že veseli poti in je poln pričakovanj. »Zdaj se bom lahko odklopil in bom potoval v tem trenutku. Vedno sem si želel nekaj drugačnega, nisem hotel pasti v neko vsakodnevno rutino, da bi živel samo iz dneva v dan,« je še dodal Alen.

c3479f6a975d857d03f0a2cdbb90ca3f
Osebni Arhiv
Alen je pohod v Piran začel na Hodošu.


Kljub temu da se je na pot dobro pripravil in jo do potankosti načrtoval, o čemer govori tudi dejstvo, da ima poseben zvezek, v katerem ima točno zabeležene dneve in kraje, ki jih namerava prehoditi, mora na popotovanju skozi našo deželo vzeti v zakup določene nasvete.


Več o tem nam je povedal Vendel Žido ml., ki se je na devetdnevno pot iz Budinec v Portorož podal pred devetimi leti, natančneje 24. julija 2009.

d9b990de09dbde85841ae5a328b64e15
Osebni Arhiv
Alenu svetuje naj na dan ne prehodi preveč kilometrov.

Ponošeni čevlji in obliži

Kot je povedal, je tudi sam takrat pot načrtoval vnaprej, skoraj leto dni se je nanjo pripravljal tudi fizično, z vsakodnevno hojo po 10 ali več kilometrov. Kljub vsemu pa je storil nekaj napak. Prvi dan je namreč prehodil kar 62 kilometrov, in kot priznava sam, je takrat močno pretiraval. Zgrešil je tudi z obutvijo, saj si je za pot kupil nove pohodne čevlje. »Bili so mi, kot bi se rodil v njih. Vendar pa so se po že 10 kilometrih začele težave, počutil sem se, kot da bi se mi noge 'pičile v rit', dobil sem tudi krvave žulje. Vsak bi mi takrat svetoval, naj te napake z novimi čevlji ne storim,« je povedal Žido. Tudi sam zato svetuje Alenu, naj raje pot prehodi v že ponošenih čevljih in naj nikar ne pretirava z dnevno prehojenimi kilometri, za vsak slučaj pa naj vzame s sabo kakšen obliž.


0454192432d48eb1bd3edc8be2cb93ca
Osebni Arhiv
Židoja so ob cilju pričakali domači. Z ženo Majdo sta ob njegovem uspehu tudi nazdravila s šampanjcem.

Hoja po levem pasu

Prav tako mu svetuje, naj se zaradi varnosti drži levega pasu oziroma nasprotne smeri vozečih, saj bo tako viden vsem. »Tudi osvetljen naj bo, vsekakor pa naj se izogiba odročnih krajev,« je še pristavil Žido.
Kljub naporu, ki bo Alena na poti spremljal in morebitnim dvomom, ki se mu bodo v težkih trenutkih morda porajali, mu Žido poti vsekakor ne odsvetuje. Kot je povedal, je bila to zanj zelo pozitivna izkušnja v vseh smislih, saj je bil na poti sam s sabo, spoznal pa je tudi, koliko zmore in lahko prenese. Zato mu je zaželel le vse najboljše na poti in naj poskuša čim bolj uživati na poti do cilja, ki si ga je zadal.

Alena Lončarja smo podrobneje predstavili v spodnjem prispevku.
https://www.vestnik.si/alen-loncar-pes-z-gorickega-v-piran-6515688
Z Goričkega v Piran Alen Lončar vendi žido