vestnik

Je zgodba o sedemletni deklici lažna? CSD Pomurje primera ne pozna

Vestnik, 29. 4. 2020
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na družbenih omrežjih in enem od spletnih portalov se je v torek pojavila srce parajoča zgodba otrok, ki so pred tremi leti ostali brez očeta, pred kratkim pa tudi brez mame, ki so jo odpeljali v psihiatrično bolnišnico.

Primer naj bi prevzelo Dobrodelno društvo Pomagajmo odprtih src, ki pomaga socialno ogroženim družinam. V zgodbi je zapisano, da so minuli petek v eni od trgovin v Pomurju opazili sedemletno deklico, ki je skušala ukrasti liter mleka. Ob tem dejanju naj bi jo opazila ženska, ki naj bi deklico prijazno nagovorila, plačala mleko in jo pospremila iz trgovine. Deklica naj bi ji zaupala, da so doma lačni in da naj bi živela - skupaj s starejšim bratom in sestro – pri sedemdesetletni teti, edini sorodnici. Ta naj bi imela sladkorno bolezen, prejemala pa le 280 evrov kmečke pokojnine. Mama naj bi bila na psihiatričnem zdravljenju. Najstarejši od treh otrok po zapisanem obiskuje osmi razred, ena deklica je v šestem, druga komaj v prvem razredu osnovne šole. Dobrodelno društvo je zaprosilo za oblačila za vse tri otroke, ter kolo, saj naj bi imeli do najbližje trgovine osem kilometrov.

So pristojne službe zatajile?

csd-pomurje, csd, center-za-socialno-delo-pomurje
M.V.
"Gospa Vereš nam kontakta ni hotela posredovati, na koncu je pojasnila, da otroci in njihova teta niso iz Pomurja," je pojasnila direktorica CSD Pomurje, Sandra Fekonja.

Iz objavljene zgodbe je razvidno, da gre v tem primeru za ogroženost otrok, nam je pojasnila direktorica CSD Pomurje Sandra Fekonja. S tem primerom do včeraj niso bili seznanjeni, zanj so izvedeli preko družabnih omrežij. Takoj so stopili v kontakt s predsednico društva Cvetko Vereš ter jo zaprosili za kontakt tete. »V primeru, ko nekdo zazna ogroženost otrok, bi se ta moral povezati s pristojno institucijo, da bi priskočili na pomoč. Gospa Vereš nam kontakta ni hotela posredovati, na koncu je pojasnila, da otroci in njihova teta niso iz Pomurja,« je pojasnila Fekonja. Ob vsem tem je Sandra Fekonja še dodala, da so podoben primer obravnavali pred par meseci, enako z omenjenim društvom. »Tudi takrat se je zgodba končala z izjavo, da pomoči potrebni niso iz našega območja, čeprav se je v pozivih za pomoč omenjalo, da so iz Pomurja,« je dejala. 

0e4b035c820950f95f421c6d070b12c0
Aleš Cipot
Predsednica društva Cvetka Vereš nam je povedala, da so se stvari že uredile in da dodatna pomoč ni več potrebna.

Zaradi razjasnitve zgodbe smo poklicali predsednico društva Cvetko Vereš, ki pa nam je povedala, da so se stvari že uredile. »Dobili smo dovolj oblačil in hrane, vsi otroci tudi kolesa. Tudi teta se je obrnila na pristojni CSD,« nam je dejala v telefonskem pogovoru. Na vprašanje, če so iz Pomurja, je sprva zatrdila, da so. Zatem pa je »ugotovila«, da otroci pravzaprav niso iz območja Pomurja, temveč le teta in ponovno poudarila, da je teta že obiskala pristojni CSD ter dodala, da se družina nikakor ne želi javno izpostaviti. 
Senca dvoma
"Na nobeni enoti CSD Pomurje tega primera nismo zabeležili in ga ne obravnavamo," pa nam je ob zadnjem klicu, po preveritvi na vseh svojih enotah po Pomurju,  povedala direktorica CSD Pomurje Sandra Fekonja.
Ker naj bi mati "uničila" stanovanje oziroma hišo in bila odpeljana na psihiatrijo, smo za pojasnili prosili tudi policijo, saj nas zanima, ali je v zadnjem času obravnavala tovrsten primer, v katerem so bili odvzeti mladoletni otroci. "Policisti Policijske uprave Murska Sobota nismo prejeli nobene prijave, ki bi se nanašala na zadevo o kateri sprašujete," so nam odgovorili. Policija bo v predmetni zadevi na podlagi določil Zakona o nalogah in pooblastilih policije opravila nadaljnje poizvedbe.
csd csd-pomurje otroci-7-letna-deklica pomoč cvetka-vereš vereš