vestnik

Ali lahko Mešič "izvede Jevška" in kako je Svoboda pravzaprav zmagovalka volitev

Rok Šavel, 22. 11. 2022
Jure Kljajić
Karte so bile razdeljene, dve pa se bosta še premešali do 4. decembra.
Aktualno

Razplet volitev je nekoliko spremenil razmerja politične moči znotraj soboške občine.

Lokalne volitve v soboški občini je v prvi vrsti zaznamovala nizka udeležba, saj se je na volišče odpravila dobra polovica volivcev. Gre za eno najnižjih udeležb v zgodovini soboške občine. Rezultat županskih volitev je bil po svoje pričakovan - zmagovalec prvega kroga je do letošnjih volitev politično neznani Damjan Anželj, kot varovanec prejšnjega župana Aleksandra Jevška in kandidat Socialnih demokratov, ki je zbral dobrih 42 odstotov glasov. V drugem krogu se bo pomeril z Andrejem Mešičem, kandidatom Slovenske demokratske stranke, ki je zaostal za dobrih deset odstotnih točk oziroma v številkah - za 805 glasov.

murska-sobota, lokalne-volitve-2022
Jure Zauneker
Socialni demokrati z zmagovalcem prvega kroga Damjanom Anželjem, ki je favorit tudi za končno zmago.



Mešič je ob nižji udeležbi zbral 350 glasov več od Bojana Petrijana, kandidata SDS leta 2018, ampak za dosego preobrata v drugem krogu ga čaka težka pot. Tretjeuvrščeni Mitja Horvat, kandidat Gibanja Svoboda, je namreč dosegel 23 odstotkov glasov oziroma točno 1844 glasov in ni dvoma, komu bo Horvat oziroma Svoboda namenila podporo v drugem krogu in kam se bodo tudi ti glasovi v veliki meri prelili. Scenarij iz leta 2014, ko je v prvem krogu zmagal Anton Štihec, v drugem pa ga je Jevšek ob podpori izpadlih strank v drugem krogu, med drugim tudi Slovenske ljudske stranke, premagal, v tem primeru ni mogoč že zaradi dejstva, da je bilo takrat v prvem krogu v igri devet kandidatov, tokrat pa le štirje, od tega 177 glasov, ki jih je zbrala Blanka Denko Čeh zagotovo ne bo prevesilo tehtnice v eno ali drugo smer. Zdi se, da je edina pot za Mešiča mobilizacija volilnega telesa, ki so včeraj ostali doma, vprašanje pa je, ali mu je v svoji volilni bazi ostalo še kaj manevrskega prostora. Časi, ko je Štihec zmagoval že v prvem krogu z več kot 5000 glasovi se zdijo daljna preteklost, seveda pa vemo, da se zgodovina velikokrat tudi ponavlja.

murska-sobota, lokalne-volitve-2022
Jure Zauneker
Andrej Mešič je bil zadovoljen z rezultatom, čeprav je priznal, da bi si želel kakšno odstotno točko več. Njegova SDS bo v novem mandatu mestnega sveta okrepljena za dva svetniška mandata.


Svoboda in SD z roko v roki?


Svojevrstno sliko politične moči daje nova sestava 26-članskega mestnega sveta, kjer so Socialni demokrati izgubili primat oziroma bolje rečeno si ga bodo morali deliti z Gibanjem Svoboda. Oboji so namreč osvojili po osem mandatov, kar takorekoč pomeni, da bodo sovladali v soboški občini, pri čemer bodo v SD imeli tri svetnike manj kot v prejšnjem mandatu. Tudi če seštejemo glasove, je lista Svobode skupno prejela 2260 glasov, kar je celo več glasov kot jih je dobil njihov županski kandidat in le dvanajst glasov manj kot lista SD, ki je skupno prejela 2272 glasov. V primeru končne zmage Anželja je za pričakovati, da bo eno podžupansko mesto pripadlo Svobodi - največji pretendent je v tem primeru zagotovo Mitja Horvat, ni pa skrivnost, da podžupanske ambicije gojita tudi Jure Lang in Nives Cajnko. Dva mandata so na drugi strani pridobili v SDS, s čimer bo njihova okrepljena svetniška skupina štela šest članov. Po en mandat so dobili še v Listi za našo Soboto, Neodvisni stranki Pomurja in v Novi Sloveniji. V mestnem svetu bosta tako še naprej stara mačka Anton Slavic in Miran Forjanič, z liste NSi pa je mandat dobil Anton Škraban, ki je s preferenčnimi glasovi preskočil nosilca liste Draga Rajbarja. Že zaradi razmerja sil v mestnem svetu si je tako težko predstavljati, kako bi Mešič ob morebitni zmagi v drugem krogu sploh lahko udobno vladal, saj imajo v Svobodi in pri SD jasno večino. Je pa res, da je politika umetnost možnega.

murska-sobota, lokalne-volitve-2022
Jure Zauneker
V taboru Svobode so na koncu z izkupičkom lahko vendarle zadovoljni, saj so se močno pozicionirali in bodo s Socialnimi demokrati najmočnejša sila v mestnem svetu.

Sestava mestnega sveta 2022-2026

Gibanje Svoboda

Mitja Horvat
Mojca Breščak
Jure Lang
Iris Lanščak
Gorazd Kerec
Staša Horvat
Matej Grah
Nives Cajnko

Socialni demokrati

Goran Miloševič
Daniela Mörec
Zoran Hoblaj
Brigita Perhavec
Timi Gomboc
Damjan Anželj (v primeru izvolitve za župana ga bo zamenjal Matjaž Durič)
Bernardka Ružič
Mitja Kovačič

Slovenska demokratska stranka

Aleš Kornik
Tamara Gradinski
Andrej Mešič (v primeru izvolitve za župana ga bo zamenjala Andreja Prettner)
Nada Kuhar
Bojan Petrijan
Drago Vigali

Lita za našo Soboto

Miran Forjanič

Neodvisna stranka Pomurja

Anton Slavic

Nova Slovenija - Krščanski demokrati

Anton Škraban

Predstavnik romske skupnosti

Darko Rudaš
lokalne-volitve mestna-občina-murska-sobota damjan-anželj andrej-mešič mitja-horvat mestni-svet