vestnik

Alkohol prepogosto vodi v nasilje

Vestnik, 27. 11. 2018
Shutterstock
Alkohol in z njim povezano nasilje je bil tema nacionalne konference o alkoholni politiki.
Aktualno

Zaradi bolezni in stanj, ki so izključno povezani z alkoholom, ter prometnih nezgod, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, vsako leto v Sloveniji v povprečju umre vsaj tisoč oseb. Alkohol pa vodi tudi v druge oblike nasilja. 

"Posledice pitja alkohola so številne in predstavljajo veliko breme za našo državo. Med njimi je tudi z alkoholom povezano nasilje, ki je pogosto neprepoznano in se kaže v različnih oblikah in na različnih ravneh. Pojavlja se med partnerji, v družinah, na delovnem mestu, v obliki spolnega nasilja, nasilja nad otroki in podobno. Zato se moramo zavedati, da je vsako pitje alkohola tvegano in lahko pripelje do škodljivih posledic, tudi do nasilja," tako direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat. Ob letošnji 4. nacionalni konferenci oalkoholni politiki, ki jo je organiziral Nacionalni inštitut za javno zdravje z Ministrstvom za zdravje ter Svetovno zdravstveno organizacijo, je Pirnatova pozvala, da si moramo kot družba prizadevati k zmanjšanju nasilja, povezanega z alkoholom.



Ocena zdravstvenih stroškov, ki so povezani s pitjem alkohola, je v Sloveniji v letih 2012-2016 v povprečju znašala 147 milijonov evrov letno. Če k temu dodamo še približno oceno stroškov, kot so na primer prometne nezgode, nasilje v družini, kriminalna dejanja, se to število povzpne na 228 milijon evrov. Svetovna zdravstvena organizacija za zmanjšanje posledic pitja alkohola priporoča sprejetje dokazano učinkovitih ukrepov. Med temi so omejevanje fizične in cenovne dostopnosti alkohola, omejevanje oglaševanja alkoholnih pijač, zgodnje prepoznavanje in obravnavanje tveganih pivcev, zdravljenje duševnih in vedenjskih motenj ter drugih bolezni in stanj zaradi pitja alkohola, preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola in povečevanje odgovornosti strežnega osebja.

2020a80a2e6425e8461f2ba4335421f1
Marko Vanovsek
Dve tretjini Slovencev podpirata uvedbo ničelne tolerance alkohola za vse voznike.


Na področjih omejevanja oglaševanja alkohola, preprečevanja posledic neformalne pridelave in nedovoljene ponudbe in prodaje alkohola ter cenovne dostopnosti alkohola, smo v Sloveniji po oceni Darine Sedlakove, vodje Urada Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji, manj uspešni. Vlaganje v preprečevanje tveganega in škodljivega pitja alkohola pa vodi k boljšemu zdravju in blagostanju prebivalcev. Večina Slovencev na primer podpira uvedbo obveznega navajanja sestavin in energijske vrednosti na embalaži alkoholnih pijač, dve tretjini pa jih podpirata uvedbo ničelne tolerance alkohola za vse voznike.

Shutterstock
Pitje alkohola pogosto vodi do nasilja.
nijz alkohol in nasilje
Kaj zdaj berejo drugi