vestnik

Alojz Horvat v rodnem Prekmurju praznoval svoj okrogli 100. rojstni dan

Jože Žerdin, 6. 5. 2019
Jože Žerdin
Alojz Horvat iz Francije v rodnem Prekmurju praznoval svoj okrogli 100. rojstni dan.
Aktualno

Pred mnogimi leti so prebivalci iz dežele ob Muri zaradi velikega pomanjkanja materialnih dobrin odhajali s trebuhom za kruhom za boljšim življenjem po svetu. Mnogo jih je odšlo čez lužo, največ v Ameriko in Avstralijo, nekaj pa tudi v naše sosednje države na sever v sedanjo Evropo. 

Med njimi je na sezonsko delo v Francijo odšel tudi Alojz Horvat, rojen v Lipovcih. Rodil se je 2. maja leta 1919 v Lipovcih. Alojz Horvat je v Franciji naprej delal na kmetiji, pozneje pa še do upokojitve v tekstilni tovarni in v železarni. V zakonu z ženo Matildo, ki je že nekaj let pokojna, so se jima rodili trije otroci Valerija, Vladimir in Alojz. Vsi živijo v Franciji, občasno pa se vračajo v Slovenijo v Beltince, kjer preživljajo svoje proste dni.


83f8054fd97f84b77e51b78a7b1eaf89
Jože Žerdin
Stoletnik Alojz Horvat s svojimi otroki.


Kljub temu, da je Alojz Horvat zakorakal v 100. leto svojega življenja, mu zdravje še dobro služi. V Franciji ima svojo hišo, kjer še obdeluje svoj vrt in poskrbi sam zase. Njegovi otroci in trije vnuki, ki prav tako živijo v Franciji, dedka večkrat obiščejo na njegovem domu v vasi Guebwiller blizu Basla. Alojz Horvat je svoj stoti rojstni dan želel praznovati v rodnem Prekmurju v Beltincih, kar so mu tudi uresničili. V nedeljo, 5. maja, so se tako ob njem zbrali njegovi ožji sorodniki, znanci, prijatelji. Na praznovanje je prišel tudi beltinski župan Marko Virag.

a1505862893d86769ab9ce29606c84c4
Jože Žerdin
Stoletniku je tudi čestital tudi župan občine Beltinci Marko Virag.




alojz Horvat 100 let