vestnik

(Altrad Liv) Nekdanji ponos Goričkega selijo na Hrvaško

Majda Horvat, 13. 11. 2022
Jure Zauneker
Proizvodni program se od Svetega Jurija v Občini Rogašovci seli v hrvaško podjetje Altrad Limex v Dolnjem Miholjacu, kjer prav tako proizvajajo mešalnike betona.
Aktualno

Francoski lastnik Altrad Liva, podjetja, ki pri Svetem Juriju v Občini Rogašovci proizvaja mešalnike betona, se je odločil za prostovoljno likvidacijo družbe. Postopek se bo predvidoma začel marca prihodnje leto, ko bi tudi dokončno ustavili proizvodnjo, končan pa bi bil lahko junija.

Takšne informacije so pred nekaj tedni dobili zaposleni v podjetju, teh je zdaj 25. Delavcem je bilo tudi rečeno, da jim bodo izplačane vse obveznosti delodajalca po pravicah, ki jim zakonsko pripadajo, in to v višini sto odstotkov. Starejšim delavcem bo priznana odpravnina tudi za čas zaposlitve pri podjetju Liv Postojna, ki je leta 2004 proizvodnjo na Goričkem prodalo francoski družbi Altrad.
»Zaposleni se bodo v nastali situaciji odločali različno, nekateri bodo počakali na likvidacijo, drugi si bodo poiskali novo zaposlitev že prej. Tako smo jim tudi svetovali pri sindikatu, saj pomurska podjetja povprašujejo po kovinarjih in varilcih, kar so bili zaposleni v podjetju Altrad Liv,« je povedal Robert Seršen, sekretar regijske organizacije SKEI za Pomurje in predsednik sindikalne podružnice v Altrad Livu. Delavcem je vodstvo podjetja tudi povedalo, da so se lastniki odločili za zapiranje proizvodnje v Sloveniji zaradi visokih stroškov dela, proizvodni program pa se seli v hrvaško podjetje Altrad Limex v Dolnjem Miholjacu, kjer prav tako proizvajajo mešalnike betona. Tudi to podjetje je del skupine Altrad, francoski lastnik pa je hrvaško podjetje Limex kupil leta 2009.

sv-jurij, altrad-liv
Jure Zauneker
Podjetje Liv Postojna je proizvodnjo na Goričkem leta 2004 prodalo francoski družbi Altrad.

Plače zaposlenih v Altrad Livu so bile v povprečju nekoliko nad minimalno, saj so lastniki ves čas vztrajali, da jih mora podjetje izplačevati po kolektivni pogodbi za kovinsko industrijo, pove Seršen. In to kljub temu da je podjetje poslovalo uspešno in ustvarjalo dobiček. Sindikat bo zdaj skrbel, da bodo delavci res poplačani, kot je bilo dogovorjeno. To ne bi smela biti težava, saj so po informacijah, ki jih imajo delavci, sredstva za likvidacijo že rezervirana.

Župan Mihalič jezen

»Zaradi zapiranja podjetja sem jezen, celo besen,« pravi Edvard Mihalič, župan Občine Rogašovci. O tej nameri lastnikov je slišal pred nekaj meseci in potem sam poklical direktorja družbe Janeza Goleža, ki mu je to tudi potrdil. Prav tako mu je povedal, da se je lastnik odločil, da bo proizvodnjo preselil na Hrvaško, kjer da so stroški dela manjši.

Mihalič je bil tudi eden od očetov podjetja in spomni se, da so zanj v krajevni skupnosti v osemdesetih letih z velikimi težavami našli parcelo in nagovorili podjetje Liv Postojna, da je postavilo ta obrat. »Nanj smo bili zelo ponosni, saj je bilo v njem zaposlenih 120 delavcev, ki so proizvajali stroje in orodja. Stanje se je začelo slabšati, ko so večji del proizvodnje orodij, ki je imela višjo dodano vrednost, preselili v Mursko Soboto, Liv pa je nato podjetje prodal Francozom.«

edvard-mihalič
Jure Zauneker
Edvard Mihalič, župan Občine Rogašovci: "Zaradi zapiranja podjetja sem jezen, celo besen."

Mihalič pravi, da bo izguba delovnih mest velik udarec za lokalno okolje, tako kot je bila pred leti preselitev orodjarne v Mursko Soboto. Zdaj je situacija resda nekoliko ugodnejša kot takrat zaradi večjega povpraševanja po delavcih, a kljub priložnostim za delo čez mejo v Avstriji ali pri drugih delodajalcih si marsikdo želi delati doma.

Občina na pomoč, lastniki molčijo 
Rogašovski župan je kritičen do pohlepa kapitala, ki išče priložnosti za ustvarjanje čim večjega dobička v čim krajšem času, zaradi česar se je lastnik tudi odločil za zapiranje podjetja. Občina takšne poslovne odločitve ne more preprečiti, še pove Mihalič, bo pa zaposlila vsaj enega od zdajšnjih delavcev. Pred kratkim so namreč prejeli dopis podjetja Altrad Liv, ali bi lahko zaposlili katerega od njihovih delavcev. Prav tako bo lahko občina s spodbudami podprla dva zaposlena, ki razmišljata o tem, da bi v obstoječih prostorih morda zagnala neko proizvodnjo. Tudi prostori so enako kot podjetje v lasti francoskega podjetja.

»Poslovnih odločitev javno ne komentiramo,« odgovarja Janez Golež, direktor podjetja Altrad Liv, kajti takšna je strategija korporacije, katere del je to podjetje na Goričkem. Je pa Golež potrdil, kar je že povedal Sršen, da so delavce seznanili z odločitvijo lastnikov glede ustavljanja proizvodnje in s tem, da bodo zaradi likvidacije podjetja prejeli izplačano vse, kar jim zakonsko pripada. Prav tako je vodstvo pripravilo načrt reševanja zadev in tudi povabilo nekatere delodajalce s podobno dejavnostjo, da delavcem predstavijo možnosti za zaposlitev pri njih.

Poslovali so z dobičkom

Podjetje Altrad Liv je doslej poslovalo uspešno. Čisti prihodki od prodaje so v poslovnem letu 2021 znašali 4,5 milijona evrov (leto prej 3,8 milijona evrov), večino teh pa so ustvarili s prodajo na tujih trgih. Čisti poslovni izid v letu 2021 je znašal 195 tisoč evrov, bilančni dobiček 573 tisoč evrov. Strošek dela je lani znašal 729 tisoč evrov, leto prej 670 tisoč evrov.

altrad-liv sveti-jurij občina-rogašovci