vestnik

Andrej Černelč: Koncert, ki ni potekal povsem po načrtu

Tomo Köleš, 12. 8. 2018
Aleš Cipot
Andrej Černelč.
Aktualno

V soboškem klubu Mikk je nastopil kantavtor Andrej Černelč. A njegov brezplačni koncert ni potekal ravno po načrtu, kot so si ga zamislili organizatorji, pa tudi, kot si ga je predstavljal on sam.

Andrej Černelčje kantavtor iz Bistrice ob Sotli. Od tam izhaja veliko odličnih alternativnih rock bendov, kot so Eternia, Malik, The Ghen (Černelč je sodeloval v vseh treh), Zmajev rep, Brencl banda in Baltazar, večina od teh je že nekajkrat nastopila tudi v Pomurju. Tudi Andrejev solistični repertoar ima v sebi duh devetdesetih – nekatere spominja na bolj akustične pesmi zasedbe Soundgarden ali skupine Alice in Chains. A Černelč poje v slovenščini, besedila pa so zgodbe o času, v katerem živimo, in o vprašanjih, s katerimi se slejkoprej sooča vsak od nas.Skladbe naj bi bile akordno bogate in raznovrstne, odpete pa skoraj boleče iskreno.




V Mikku je predstavil pesmi iz prvenca, z videi pospremljene kratke plošče Vzorci, pa tudi druge skladbe, katerih besedila so objavljena v pred kratkim izdani pesniški zbirki Pol pol. V glavni vlogi soboškega koncerta je bil ciklus pesmi, ki ju v njegovih besedilih povezujeta mlada akterja Nejc (tako je Černelča klicala mama, ko je bil majhen, a je dejal, da s tem to nima nobene zveze) in Martina, ki ju spremljamo od otroštva prek mladosti in prve ljubezni do odhoda na morje, prekinitve zveze, zrelosti in odraslosti.

e449af47a858ab791528cd92ee49f009
Aleš Cipot


A zaradi napovedi neviht in nalivov, ki jih potem seveda ni bilo, je bil Černelčev koncert, predviden za grajsko dvorišče, prestavljen v soparen klubski prostor, kar se je izkazalo za neposrečeno potezo, saj ga je spremljala le peščica ljudi, večina pa je raje ostala na dvoriščuob pijači, saj je bil večer enostavno kot ustvarjen za to. Ob tem je Černelč v svojem nastopu delal precej napak, saj kot je sam dejal: "Manj ko je ljudi, večjo tremo imam in več napak delam." A tista peščica obiskovalcev znotraj Mikka ga je vendarle spodbujala z aplavzom. "Dobro, da sem s sabo prinesel samo dva cedeja in štiri pesniške zbirke," je dodal.

941db4dc7042f7de236f27563b442425
Aleš Cipot
Takšne podobe lahko žal povzročijo napovedi neviht, ki jih potem ni.


Ob tem, ko je bil zadnjič tudi dokumentarec o Janis Joplin zaradi napovedi neviht, ki jih seveda tudi takrat ni bilo, z grajskega dvorišča prestavljen v gledališče Park, bi vseeno kazalo svetovati organizatorjem, da se zaradi vsakega oblaka ni treba že takoj prestrašiti. Kajti v nasprotnem primeru res izpada čudno, da so dogodki prestavljani pod streho, medtem ko zunaj v toplem večeru z neba sijejo samo - svetle zvezde. Koncert Andreja Černelča je potekal v sklopu projekta Alternativna godba, ki ga sofinancira slovensko ministrstvo za kulturo.

fb47999063515b2d6caaadfa7a7d3ba4
Aleš Cipot
Andrej Černelč je imel v MIKK-u nekaj svojih spremljevalcev.

Aleš Cipot
Andrej Černelč v MIKK-u.
koncert MIKK Murska Sobota Andrej Černelč
Kaj zdaj berejo drugi