vestnik

(ANKETA) Kaj Pomurcem pomeni prvi maj?

Vestnik.si, 30. 4. 2023
Jure Zauneker
Pomurce smo povprašali, kaj jim pomeni prvi maj.
Aktualno

Pred prihajajočim praznikom dela smo se sprehodili po središču Murske Sobote, kjer je istočasno potekalo tudi postavljanje mlaja in kratka proslava. Naključne mimoidoče smo povprašali, kaj jim pomeni prvi maj. Večina je v svojih odgovorih primerjala praznovanje danes s praznovanjem v preteklosti, nekaj pa jih je tudi mnenja, da danes prazniku več ne pripisujemo takšnega pomena kot so mu nekoč.

Terezija Nemec, Razkrižje: "Prvi maj je res en takšen praznik, ki bi se ga naj vsi veselili. Eni se ga, eni pa ne, nam osebno pa veliko pomeni. Častilo bi se naj delo. Zdaj, ko sem v pokoju, ga preživim kar sproščeno, brez nekih pritiskov. Včasih pa smo šli na kresovanje, bile so takšne in drugačne proslave, danes pa je vse v nekem zatišju bolj." 

Emil Konkolič iz Černelavec meni, da je prvi maj več ali manj izgubil svoj pomen v primerjavi s preteklostjo. Po poklicu je turistični vodnik, zato praznik večinoma preživi v službi.

vestnikova-anketa, vestnik
Jure Kljajić
Emil Konkolič.

Ptujčanka Irena Vilčnik je upokojenka, ki je v preteklosti prvi maj velikokrat praznovala delovno. Sedaj se prvega maja veliko bolj veseli, saj je na ta dan prosta in se tako lahko udeleži kakšnega piknika.

vestnikova-anketa, vestnik
Jure Kljajić
Irena Vilčnik.

"Prvi maj predstavlja spoštovanje do dela. Vsako leto ga praznujem doma s kakšnim piknikom, nikoli pa ga že zaradi bolezni nisem praznoval delavno," je povedal Jože Perša iz Murske Sobote. 

vestnikova-anketa, vestnik
Jure Kljajić
Jože Perša.

Dezider Novak, Murska Sobota: "Prvi maj mi pomeni zelo dosti, zelo veliko. Pomeni mi praznik, praznik delavcev, praznik dela. Včasih smo temu prazniku dali večji poudarek kot ga dajemo danes. To je pravzaprav žalostno. Kaj je temu vzrok, ne vem. Praznujem ga zunaj, na proslavi, kjer uživamo. Priredimo tudi kakšen piknik, vendar ne ravno za prvi maj, ampak kasneje."

vestnikova-anketa, vestnik
Jure Kljajić
Dezider Novak.

"Danes je na proslavi le peščica ljudi, manjkajo delavci. Včasih je bila to manifestacija. Današnji čas, ki ga živimo sedaj, pa je krut tudi za delavca. Veliko te problematike je bilo nakazane v govoru, ampak še zdaj se vrstijo stavke za stavko. Vemo, kaj se  trenutno dogaja v Petrovcih, kjer delavci delajo brez plač,  brez dodatka in brez regresa, ki ga niso dobili še za lansko leto. To so take stvari, ki bi se morale reševati na nek drugi način. To, da pa je danes tako skromna udeležba, je pa malo vprašljivo. Zakaj? Tisti, ki damo nekaj na ta praznik smo tu," je povedal Jože Stvarnik iz Murske Sobote. 

Regini iz Murske Sobote praznik dela pomeni počitek, druženje in kresovanje. Misli, da danes več nima takšnega pomena kot nekoč, saj so ga nekoč veliko bolj praznovali in imeli bolj za svojega. Pravi, da je danes prvi maj bolj luksuz, ki si ga privoščijo tisti z več denarja. 

vestnikova-anketa, vestnik
Jure Kljajić
Andreja Fridau.

Andreja Fridau iz Murske Sobote: "Prvi maj mi obudi spomin na to, da smo kot mlajši kresovali in postavljali mlaj. Dandanes pa praznik več nima takšnega pomena. Danes se nam vedno samo mudi, nimamo več časa niti živeti. Za prvi maj je glavno, da smo doma in ne delamo." 

anketa prvi-maj praznik-dela pomurci
Kaj zdaj berejo drugi