vestnik

(Anketa med športnimi delavci in funkcionarji) Ste za konec prvenstva ali nadaljevanje? #3

Andrej Bedek, Tomo Köleš, Ines Baler, Miha Šoštarič, 11. 4. 2020
Aleš Cipot
Ste za konec prvenstva ali nadaljevanje?
Aktualno

Zbrali smo mnenja nekaterih športnih funkcionarjev in delavcev o tem, ali naj se prvenstvo v njihovi panogi predčasno konča ali naj se nadaljuje in po kakšnem sistemu. Vsak dan objavljamo nekaj odgovorov naših anketirancev.

Vsem anketirancem smo zastavili enaka vprašanja. Se strinjate s tem, da bi se v teh negotovih razmerah prvenstvo v vaši športni panogi predčasno končalo in po kakšnem sistemu ali pa bi se nadaljevalo? Zakaj ste za to oz. kakšna bi bila po vašem optimalna rešitev? Če bi se prvenstvo morebiti nadaljevalo, koliko priprav bi po vašem potrebovali klubi in igralci? Kakšne bi bile posledice te odločitve?

Mitja Županek, trener Namiznoteniškega kluba (NTK) Sobota, ki tekmuje v 2. SNTL: »Optimalne rešitve ne bo, nikakor pa se sezona ne more končati brez nadaljnjega igranja. Če bi bilo po moje, bi takoj obvestili klube, da se sezona nadaljuje septembra, saj sta do konca samo še dve tekmi rednega dela v obeh prvih ligah, v drugi in tretji moški ligi ter samo ena tekma v drugi ženski ligi in seveda končnici za napredovanje in obstanek ter kvalifikacijske tekme za napredovanje.

551c7907df377fe51978e38587ae5054
Tomo Köleš
Mitja Županek, trener NTK Sobota.

Po tem kar dolgem odmoru bo znova potrebnega nekaj časa, da se igralci in igralke spravijo v pogon, to pa se lahko naredi hkrati s pripravami na novo sezono, ki bi se tako začela 5. oktobra in bi se tako tudi prestopni roki morali podaljšati do konca septembra. Posledic tako ne bi bilo, saj bi bilo dovolj časa za priprave in vse potrebno, da se tekoča sezona konča brez vseh težav in sprenevedanj, samo volja mora biti na strani odločevalcev. Ker če bi se konec maja lahko znova treniralo, bi potrebovali najmanj mesec dni po tako dolgem odmoru, da bi lahko sploh začeli tekmovati. Da bi začeli tekme in tekmovanja na vrat na nos, ne bi bilo najpametneje zaradi morebitnih poškodb in tudi v dvoranah so junija in julija temperature previsoke, da bi se igralo v kolikor toliko ustreznih razmerah. 

Posledice pa bodo, če bi na hitro želeli končati sezono do konca junija, brez dovolj dolgih priprav po tako dolgem obdobju brez treningov. Tega enostavno nismo vajeni in vprašanje je, koliko otrok se bo sploh vrnilo na treninge, ko bomo lahko spet začeli, saj bodo imeli v šoli ogromno obveznosti s pridobivanjem ocen in se bodo učili, zato bo žal za šport dosti manj časa. Upam, da se motim.«

Igor Magdič, član upravnega odbora in medijski predstavnik Nogometnega kluba Nafta 1903, ki nastopa v 2. SNL

nk-odranci, odranci, skupščina-kluba, občni-zbor
Aleš Cipot
Igor Magdič, član upravnega odbora in medijski predstavnik NK Nafta 1903.

»V našem klubu na prvo mesto postavljamo zdravje igralcev, gledalcev in vseh drugih deležnikov. Treba pa je upoštevati tudi športni vidik. Prekinitev tekmovanja in razglasitev kakršnih koli izidov nista primeren pristop. Do konca prvenstva je še prevelik odstotek neodigranih tekem (še deset krogov), da bi lahko govorili o regularnosti prvenstva. Ob tem je odprto za nas in seveda tudi za Muro izredno pomembno tekmovanje – pokal Slovenije.

Vsekakor si želimo konca vseh tekmovanj na igrišču. Za dokončanje vseh tekmovanj potrebujemo slaba dva meseca, če izhajamo iz dejstva, da bi odigrali dve tekmi na teden. Imamo več sprejemljivih rešitev. Prvenstvene tekme bi igrali ob sobotah in sredah. Polfinalne pokalne tekme pa bi bile lahko odigrane tako, da bi se igrala samo ena tekma na nevtralnem igrišču, nato bi sledil finale v Murski Soboti. 

Za nadaljevanje prvenstvenih tekem bi si trenerji želeli vsaj tri tedne za pripravo in uigravanje ekip. Pozorni moramo biti predvsem na to, da bo zgoščeni ritem tekem imel za posledico povečan napor za igralce in se pretiravanja lahko maščujejo v obliki poškodb. Igralci so zaradi intenzivnih in kakovostnih zimskih priprav dobro pripravljeni in trenutno izvajajo individualne treninge, da ohranjajo osnovno kondicijo. Vseeno pa potrebujejo čas za skupinsko vadbo in uigravanje.

Zavedamo se, da se nogomet igra za gledalce. Prepričani pa smo, da bi naši gledalci in navijači razumeli odločitev o morebitnem igranju tekem brez prisotnosti gledalcev. V tem primeru bi bilo nujno zagotoviti neposredne prenose vseh tekem v 1. in 2. SNL (po TV ali spletu).

Ključna informacija pa je, kdaj bi se prve tekme lahko odigrale in kdaj bi bila dovoljena skupinska vadba ekip. Brez teh informacij je vse drugo le ugibanje.«

Jože Grantaša, predsednik Pikado zveze Slovenije: »V naši zvezi smo se soglasno dogovorili in smo najprej predčasno prekinili tekmovanja v vseh slovenskih ligah, tako članskih kot mladinskih. Odpovedali smo že dogovorjene zaključke državnih prvenstev ekipno, posamezno, dvojic, triple mix, tako v moških kot ženskih kategorijah. Enako velja za mladince, kadete in pionirje. Skupno smo odpovedali 26 tekmovalnih kategorij v zaključkih državnih tekmovanj. 

28sport.joze_.grantasa
Osebni arhiv
Jože Grantaša, predsednik Pikado zveze Slovenije.

Vsa tekmovanja, najprej dokončanje državnih lig in nato še zaključke državnih prvenstev, bomo izvedli še v letu 2020. Kdaj in kje, še ne vemo, saj moramo počakati na konec nastalega stanja in potem bomo urejali naprej. Smo pa dokončno odpovedali mednarodni turnir WDF svetovne serije v Mariboru, ki bi moral biti maja, na njem pa bi se zbralo od 230 do 260 tekmovalcev iz vsega sveta. Odpovedano je tudi evropsko prvenstvo junija v Benidormu v Španiji.«

anketa nadaljevanje-prvenstva mnenja športni-delavci pomurje
Kaj zdaj berejo drugi