vestnik

Ante Šimundža: "Pripravili smo jih tako, da na začetku niso podlegli čustvom in brezglavo jurišali"

T. M./T. K., 21. 7. 2018
Nataša Juhnov
Ante Šimundža pred prvo tekmo Mure v prvi ligi. 
Aktualno

Prva Murina tekma v prvi slovenski nogometni ligi po petletnem premoru se je končala. V prvem krogu so v Fazanerijo prišli nogometaši kranjskega Triglava in iztržili točko - bilo je 1 : 1 (1 : 1), s tem da so Kranjčani dosegli oba gola. 

329640211bdc8be3552b43bfa6b36e4d
Nataša Juhnov
Mura - Triglav



1. krog Prve Lige TS:Mura - Triglav Kranj 1 : 1 (1 : 1)

Mestni stadion Fazanerija Murska Sobota, 2300 gledalcev, sodnik: Rade Obrenović (Ljubljana).

Strelca: 1 : 0 Arh Česen (22, a. g.), 1 : 1 Žurga (25).

Rumeni kartoni:Kouter, Maroša, Maruško, Peričić, Šušnjara; Majcen, Elsner, Udovič.

"Mura je večna!," je pisalo na transparentu na stadionu, kjer se je po delegatovi oceni zbralo 2300 gledalcev, čeprav je bil občutek, da jih je v resnici blizu 3000. Nogometaši Triglava so pred srečanjem dejali, da pričakujejo trdo, moško in borbeno igro, in tako je tudi bilo. Sobočani in Kranjčani so prikazali razburljivo in fizično čvrsto igro, v kateri ni manjkalo priložnosti. Prvi polčas je bil precej izenačen, v drugem pa so bili domači podjetnejši in nevarnejši, in bi si po prikazanem zaslužili zmagovalni zadetek. Nenazadnje je Luka Bobičanec kar dvakrat na tekmi zatresel okvir vrat.


Mura je srečanje začela zelo previdno, a kljub temu je sodnik Obrenović že v 4. minuti pokazal Ninu Kouterju rumeni karton, ne tako dolgo zatem pa še Maroši, kar je razburilo domače gledalce. A po Kouterjevem kartonu se je igra razživela. Najprej sta s strelom poskusila Kouter in Murin kapetan Alen Kozar, vendar je obakrat žoga pristala v naročju vratarja Darjana Curanovića. V 21. minuti je Bobičanec iz prostega strela z leve strani zadel vratnico, v naslednjem napadu pa že prvi zadetek Mure po vnovičnem krstu v elitni ligi. Pred koncem akcije je Matic Maruško podal z leve strani v sredino, Amadej Maroša je poletel mimo žoge in tako zmedel Kristjana Arha Česna, da je zatresel lastno mrežo - 1 : 0.

5a6c4b11580b222ae386f6946c9414ec
Nataša Juhnov
Mura - Triglav


A izenačenje je sledilo kaj kmalu. Po odlični globinski podaji Gašperja Udoviča je prepočasnemu Aleksandru Boškoviču ušel izjemno hitri Tom Žurga in s strelom po tleh matiral vratarja Deana Šafarića - 1 : 1. V 39. minuti je žoga preskočila domačega branilca Špira Peričića, kar je spet izkoristil Žurga, a na Murino srečo streljal precej mimo vrat.V 44. minuti so si nekateri nogometaši prvič skočili v lase, ker Muraši niso poslali žoge z igrišča ob tem, ko je ležal domnevno poškodovani igralec Triglava. Ob tem je Obrenović pokazal rumeni karton Marušku, ki praktično ni bil prav nič kriv, in kapetanu gostov Luki Majcnu, ki je na srečanju večkrat obležal na tleh, kar je dodatno razburjalo domače pristaše.Gledalci so ob polčasu tako glasno izžvižgali sodnika Obrenovića.

477fa7e26af58f4f227a683c1cc6b194
Nataša Juhnov
Triglav je izenačil v 25. minuti.


Drugi polčas je Mura začela živahneje. Že v 46. minuti je odličen prodor po desni strani uprizoril Luka Šušnjara, idealno podal v sredino, kjer pa do žoge ni prišel niti en od trojice črno-belih, zato pa je sprožil Klemen Šturm z ogromne daljave in izsilil kot. V 59. minuti je po napaki Murine srednje vrste do nevarnega strela prišel Tilen Mlakar, a poslal žogo prek vrat. Gostje so v tem drugem delu samo čakali na kakšno dolgo podajo, ki bi jim omogočila hiter protinapad, a do teh skorajda ni prišlo, zato je bil Šafarić v drugem polčasu tako rekoč brez dela. Na drugi strani je Mura v 60. minuti zapravila izvrsten protinapad. Bobičanec je ušel po levi strani, a predolgo čakal s podajo odkritemu Amadeju Maroši, na koncu pa je Kouter z glavo streljal precej mimo gola. V 72. minuti bi Bobičanec spet lahko podal z leve strani, tokrat Šušnjari, a se je odločil za strel in žoga je odvihrala mimo vratnice. Zato pa je Bobi z močnim udarcem stresel okvir vrat v 82. minuti. V 85. minuti je prodor po desni strani uspel rezervistu Žanu Karničniku, ki ga igralci Triglava niso mogli zaustaviti niti z vlečenjem za dres. Obrenović je pustil, da se igra nadaljuje, vendar je na koncu Šušnjara sprožil mimo vrat. V sodnikovem dodatku so si igralci še drugič skočili v lase, v 93. minuti še zadnja priložnost za Muro. Bobičanec je tokrat s svojo desnico natančno meril iz prostega strela, a je žogo izpod prečnika v kot odbil Curanović.Kmalu zatem je sledil konec tekme, obe ekipi pa sta se zadovoljili s prvo točko, čeprav lahko Mura bolj žaluje za zapravljenimi priložnostmi. V 2. krogu jo čaka gostovanje pri Mariboru (v nedeljo, 29. julija, ob 18.15).


"Čestitam gostom na priborjeni točki. Mi smo imeli veliko priložnosti, predvsem v drugem polčasu, in na tej igri lahko gradimo za naprej. V prvem delu so bili moji igralci še nekoliko zadržani, saj so se morali privaditi na prvo ligo, kjer so dvoboji močnejši, podaje hitrejše, nasprotnik pa fizično bolj čvrst. Naše delo je, da smo jih pripravili tako, da na začetku niso podlegli čustvom in na začetku brezglavo jurišali. Odlično vzdušje na stadionu je nekaj, na kar smo mi navajeni, gledalci tukaj so vedno naš dvanajsti igralec. Sodnik je nam hitro pokazal rumena kartona, gostom pa ne, ampak menim, da na končni izid ni vplival. Zelo sem zadovoljen z reakcijami mojih igralcev, ki so ob spornih odločitvah v glavnem ostali mirni. V 2. krogu pričakujem veliko selitev pristašev Mure v Ljudski vrt, ki bo po moje dobro napolnjen, saj smo tudi mi atraktiven nasprotnik," je po tekmi povedal trener domačih Ante Šimundža.

f852ad61bd48c82caa8ce5735a73f7be
Nataša Juhnov
Trener Triglava Dejan Dončič je menil, da je remi pravičen.

"Tako kot za Muro je tudi zame to bil debi, in sicer kot trenerja v prvi ligi. Obe moštvi sta prikazali borbeno in agresivno igro s priložnostmi na obeh straneh, zato je zame remi pravičen. Vroče vzdušje v Fazaneriji nas ni presenetilo. To smo pričakovali in na to smo se pripravljali. V naši ekipi imamo nekaj mladih igralcev in bi jih takšno ozračje lahko spravilo pod velik pritisk, zato smo tudi temu posvetili večjo pozornost," pa je dejal trener gostov Dejan Dončič.

ff95e1992bc6aa1f2cb8045b64a70bb5
Nataša Juhnov
Mura - Triglav


Mura: Šafarić, Bošković, Peričić, Kozar kap., Bobičanec, Maruško, Kouter (Horvat, 75), Kous (Karničnik, 82), Maroša (Sirk, 67), Šušnjara, Šturm.
Triglav Kranj: Curanović, D. Kryeziu (Bojić, 53), Elsner, Žurga, Arh Česen, Udović, Mlakar, E. Kryeziu, Tijanić, Kuhar, Majcen kap.

mura
Kaj zdaj berejo drugi