vestnik

AP MS: Novo vodstvo poudarja, da jim stopicanje na mestu ni cilj

Majda Horvat, 5. 8. 2021
Majda Horvat
Franc Banfi in Darko Kovač (desno) ob novem kanalu in opremi za tehnično pregledovanje vozil.
Aktualno

Po prevzemu Avtobusnega prometa (AP) Murska Sobota, ki sta ga septembra lani napovedala in prek družbe pooblaščenke Papilio tudi izvedla Bernardka Maučec Cigan in Franc Banfi, je zdaj formirano tudi novo vodstvo. S 1. julijem je Darko Kovač prevzel nov mandat direktorja AP Murska Sobota, ob njem od maja položaj prokurista zaseda Franc Banfi, ki je tudi tehnični direktor, medtem ko Maučec Ciganova vodi povezani družbi ACP (AC-profekt, prodaja in servis vozil) in Linijo.

Naslednji korak, ki ga bodo lastniki izvedli na skupščinah, sklicanih za ta mesec, je sprememba ustanovnih aktov. A pri tem ne gre za drastične spremembe, poudarja Bernardka Maučec Cigan, ampak za prevetritev in manjše spremembe veljavnih aktov družb. Za zdaj bodo namreč ohranili vse povezane družbe, čeprav bi bila združitev nekaterih logična. Razlog, da se za to še niso odločili, je kompleksna lastniška struktura nekaterih družb. Podjetju AP Murska Sobota se je namreč uspelo olastniniti z zamenjavo certifikatov za delnice šele leta 2018 po poravnavi v tožbi med AP Murska Sobota in Družbo za svetovanje in upravljanje (DSU). 

Takšna lastniška razmerja pa zaradi obvladujočega vpliva novih lastnikov nimajo učinka na poslovanje AP Murska Sobota in ACP, kjer so zaposleni vsi delavci, skupaj 140. In tem bodo, tako zagotavljajo sogovorniki, ob pospešenem vlaganju v razvoj podjetja namenili največjo skrb, zagotovo pa družbe ne bodo izčrpavali. Prav tako jim ni cilj, da bi stopicali na mestu, poudari Maučec Ciganova.



Zadržali vse zaposlene 
Direktor AP Murska Sobota Darko Kovač, ki je na položaj direktorja prvič sedel julija lani po upokojitvi dotedanje direktorice Ane Kralj, je dejal, da je zmanjšanje števila prevozov posledica epidemije, vendar jim je doslej uspelo zadržati vse zaposlene, kljub težavam, v katerih se je znašla turistična dejavnost, pa ohranjajo tudi dejavnost turistične agencije. V prihodnje veliko stavijo na uspešno prijavo na razpis za izvajanje gospodarske javne službe javnega linijskega prevoza potnikov, s čimer bi povečali število prevozov za približno 20 odstotkov glede na obseg storitev, ki so jih opravili pred epidemijo. Uspeh na razpisu bi bil pomemben ne le za poslovanje podjetja, ampak tudi za večjo mobilnost potnikov in s tem za regijo, sta poudarila Kovač in Banfi. Zdaj se prijavljajo tudi na razpise občin za prevoze šolskih otrok v novem šolskem letu, v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi pa si bodo prizadevali tudi za uporabo okoljsko prijaznejših vozil.

Po vsem, kar so si zadali in se jim že tudi obeta, verjamejo, da bodo uspešno poslovali v tem letu in tudi v prihodnje. K temu bodo prispevali tudi štirje novi avtobusi, ki jih bodo dobili že zgodaj jeseni in bodo primerni tudi za prevoze invalidnih oseb.

bernardkajulij21
Majda Horvat
Podjetje ACP, ki ga vodi Bernardka Maučec Cigan, bo kmalu postalo ponudnik novih znamk osebnih vozil.

AP Murska Sobota in povezane družbe so finančno stabilne in tudi poslovanje je bilo glede na razmere na pričakovani ravni. Epidemija je še najbolj prizadela poslovanje družbe ACP, ki je ob upadu prodaje doživela še zmanjšanje ponudbe vozil nekaterih blagovnih znamk za evropski trg. Zato so iskali možnosti za razširitev ponudbe osebnih avtomobilov z novimi znamkami, za kar so že sklenili pisma o nameri, posel pa naj bi zagnali še v tem letu.

Ob tej razširjeni ponudbi osebnih vozil bodo okrepili in ponudili navzven še storitve servisne in kleparsko-ličarske delavnice. »Gre za dodano vrednost, ki z razpršitvijo prihodkov na več virov prinaša podjetju dolgoročno stabilnost,« pove Banfi.
Vodstvo podjetja AP Murska Sobota si prizadeva za večjo prisotnost na trgu, z izboljšano in povečano ponudbo storitev pa tudi za boljše poslovanje.

apms bernardka-cigan-maučec načrti