vestnik

Aprila naj bi prišlo 347 tisoč odmerkov cepiva, povprečna starost pacientov v intenzivni enoti je 65 let

Vestnik, 6. 4. 2021
Dreamstime
V tretjem valu je opazno zmanjšanje starosti bolnikov, ki se zdravijo v enoti intenzivne terapije.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju o koronavirusu sta sodelovala državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper Covid-19, in doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Tatjana Lejko Zupanc je uvodoma dejala, da je v tretjem valu opazno zmanjšanje starosti bolnikov, ki se zdravijo v enoti intenzivne terapije. Mediana tistih, ki so sedaj v intenzivni terapiji, je 65 let, v drugem valu je bila 70 let. Na kliniki je trenutno najmlajši pacient star 31 let, najstarejši pa 96. Zdravnica pojasnjuje, da je pri njih hospitaliziranih dvakrat več moških kot žensk, zlasti je to opazno v enoti intenzivne terapije. Okoli 28 odstotkov vseh bolnikov v intenzivni enoti je mlajših od 60 let, na oddelkih je takih tretjina hospitaliziranih. 

20201002-01028819
STA
Tatjana Lejko Zupanc

Govornica pravi, da se nadaljuje trend hospitalizacij mlajših oseb, ima pa tudi vtis, da gre za težji potek bolezni glede na to, da vsak dan v intenzivno enoto sprejmejo kar nekaj bolnikov. Kakšne so pridružene bolezni hospitaliziranih pacientov? Lejko Zupanova pravi, da je nekoliko več bolnikov z resnejšo motnjo imunosti, kar nekaj tistih z boleznijo malignega limfoma. Ti se zdravijo z zdravili, ki ohromijo imunski sistem. Druga skupina so po njenih besedah prekomerni težki bolniki, pacienti s sladkorno boleznijo, kronični ledvični bolniki, povišan krvni tlak, srčno popuščanje. Le redki od tistih, ki so hospitalizirani, so čisto zdravi. 

Dobave cepiv

jelko-kacin
STA
Jelko Kacin

Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja, je predstavil potek dobav cepiva v tem mesecu. Aprila naj bi Slovenija skupno dobila 347 tisoč odmerkov. Jutri prihaja pošiljka cepiva Pfizerja, in sicer 40.950 odmerkov, taka količina pa naj bi se nadaljevala vsak teden do konca meseca. Moderna naj bi aprila dobavila 30.400 odmerkov, prva pošiljka naj bi prišla 11. aprila, vendar to še ni potrjeno. Kacin je spomnil, da je AstraZeneca 1. aprila prvič dobavila veliko količino odmerkov - 45.600, do konca meseca pa naj bi v Slovenijo prišlo še 133.819 odmerkov. 16. aprila pa naj bi dobili prvih sedem tisoč odmerkov cepiva dobavitelja Janssen, do konca meseca pa še 12 tisoč. 

jelko-kacin tatjana-lejko-zupanc epidemija koronavirus