vestnik

(ARBITRAŽA) Kmetom, katerih zemlja je ostala na hrvaški strani, nadomestna zemlja na območju Benice

Majda Horvat, 28. 2. 2021
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.
Aktualno

Novim zakupnikom 83 hektarjev zemlje, ki jo je prej obdelovalo podjetje KG Lendava. O lokaciji odločil SKZG.

Hotiški kmetje, katerih zemlja je ostala po arbitražni razsodbi na hrvaški strani, so dobili nadomestno zemljo na območju katastrske občine (k. o.) Petišovci blizu Benice. Zemlja je v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov (SKZG), 83 hektarjev pa je bilo razdeljenih upravičencem, potem ko je dosedanjemu zakupniku, podjetju KG Lendava, konec lanskega leta pretekla pogodba. Sklad za ta del z njim torej ni sklenil pogodbe.

Zakon o ureditvi določenih vprašanj zaradi razsodbe arbitražnega sodišča je podelil nosilcem kmetij, ki so v letu 2017 uveljavljali ukrepe kmetijske politike v Sloveniji za zemljišča, ki ležijo na ozemlju Hrvaške, pravico do nakupa ali zakupa kmetijskih zemljišč v Sloveniji do največ enakih površin, in to na območju upravne enote, v kateri so imeli 28. junija 2018 prijavljeno stalno prebivališče. Lahko pa tudi v sosednji upravni enoti. Država se je zavezala, da bo to zakonsko obveznost izpolnila najpozneje do konca leta 2022.

krašči, kmetijstvo, suša
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.

Zakon tudi določa, da nadomestna kmetijska zemljišča zagotovi sklad iz fonda prostih kmetijskih zemljišč. Če teh ni dovolj oziroma niso ustrezna, pa z odstopom od pogodb oziroma odpovedjo te zakupniku, ki ima v zakupu več kot 100 hektarjev zemljišč, vendar ne več kot pet odstotkov obsega posamezne pogodbe. Skupna površina kmetijskih zemljišč, ki jih je imelo podjetje KG Lendava do nedavnega v zakupu od sklada, je bila 2148 hektarjev.

Sklad je upravičencem najprej ponudil zemljo, ki jo je kupil v stečajnem postopku lastnika bioplinarne na območju Turnišča, vendar upravičenci te ponudbe zaradi oddaljenosti niso sprejeli. Sledili so pogovori med predstavniki sklada, kmetov in KG Lendava, da bi dosegli sporazumni dogovor, a do tega ni prišlo. SKZG je nato določil, da bo nadomestna zemlja upravičencem dodeljena blizu Benice. Zakaj ravno tukaj? KG Lendava ima v Benici svojo organizacijsko enoto, tu pa je podjetje zgradilo tudi skladiščni in sušilni center za žita.

15cee7e31c252e32637e4451321ecc23
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.

Direktorica SKZG Irena Majcen je v odgovoru zapisala, da so se z vodstvom KG Lendava večkrat sestali, nazadnje lani v Murski Soboti skupaj s predstavniki upravičencev. »Žal na sestanku KG Lendava ni predlagalo rešitve, ki bi bila sprejemljiva za upravičence. Tako je SKZG poiskal površino, ki ustreza površini, ki pripada upravičencem. Ta ni del večjega kompleksa, temveč je površina ločena od drugih kompleksov in je omejena s cesto.« Površina tudi ni posejana z žiti in bodo zato novi zakupniki v letošnjem letu lahko uveljavljali gerke. V tem smislu je tudi nastala zakonska rešitev, je še poudarila Majcnova.

Ob tem spomnimo, da je po arbitražni razsodbi na območju lendavske upravne enote na hrvaški strani ostalo 125 hektarjev kmetijskih površin, pripadale pa so 92 lastnikom. Zaradi majhnih posesti in drugih razlogov vsi ti niso izpolnjevali pogojev, da bi kot upravičenci dobili v Sloveniji nadomestno zemljo. Vlogo za to je oddalo 32 lastnikov, sklad pa je obravnaval 22 vlog, ki so izpolnjevale pogoje za pridobitev nadomestnih kmetijskih zemljišč. Vsi so se odločili za zakup.

hotiza zemljišča arbitraža