vestnik

Arbitražni sporazum daljnovod potiska proti Gaberju?

Majda Horvat, 19. 9. 2017
Majda Horvat
Na tej točki na Kapci bi nov daljnovod šel na hrvaški kataster. fotografija majda horvat
Aktualno

Ministrica Majcen oviro vidi zgolj v pripravljanju odgovorov na ustne pripombe

Vloge za gradbeno dovoljenje za daljnovod dvakrat 400 kilovoltov med Cirkovci in Pincami, ki ga izdaja ministrstvo za okolje in prostor, še ni. To je na zadnji seji državnega zbora v odgovoru na poslansko vprašanje Jožefa Horvata povedala pristojna ministrica Irena Majcen. Sama tudi ne ve, kdaj bo investitor, torej družba Eles, pripravil potrebne dokumente za vlogo. Omenjeno vprašanje o izdaji gradbenega dovoljenja je namreč pomembno tudi za območje lendavske občine, saj naj bi načrtovani daljnovod, ki je dolg dobrih 80 kilometrov in ima 263 stebrov, dva kilometra in z dvema stebroma potekal med vasema Hotiza in Kapca tudi po hrvaškem katastru. Temu se lahko izogne samo tako, da se zalomi in pri tem zelo približa naselju Gaberje, v drugem primeru pa je zaradi arbitražne razsodbe pod vprašajem izdaja enotnega gradbenega dovoljenja.



Ministrica se očitno s tem vprašanjem ne ukvarja tako poglobljeno in v smislu učinkovanja arbitražnega sporazuma ter morebitnih posledic za ljudi. V odgovoru na poslansko vprašanje je namreč poudarila, da je investitor v postopku za pridobivanje okoljevarstvenega soglasja zaprosil za podaljšanje roka za pripravo odzivnega poročila do 1. oktobra.


Ob tem pa je tudi izrazila dvom, da se mu bo v tem času uspelo odzvati na vse pripombe, ki so bile dane na ustnih obravnavah ali pa bo morebiti zaprosil še za novo podaljšanje. To pa pomeni, je še dejala, da je že pri predhodnem postopku pred gradbenim dovoljenjem kar nekaj zapletov. Ob tem velja spomniti, da so javne seznanitve po lokalnih skupnostih glede poteka daljnovoda potekale že maja 2011 oziroma o spremembah junija istega leta.


Potek daljnovoda in izdaja (enotnega) gradbenega dovoljenja sta prav zaradi spornih dveh kilometrov in uveljavljanja arbitražnega sporazuma postala stvar dogovora med Slovenijo in Hrvaško, v mednarodne razsežnosti pa ga postavlja tudi pričakovanje Madžarske, ki je priključni daljnovod že zdavnaj pripeljala do Pinc in s Slovenijo podpisala aneks k pogodbi o vključitvi daljnovoda do konca leta 2018, ter Evropske unije, ki sofinancira projekt, vreden približno 220 milijonov evrov. V tem širšem interesnem krogu je lahko prepreka za pridobitev enotnega gradbenega dovoljenja v »zgolj« dveh kilometrih obrobna in zaradi višjega nacionalnega interesa prostorsko tudi »hitro« rešljiva.

maribor