vestnik

Arcont skrajšal delovni čas, v Farmtechu prestavili kolektivni dopust

Timotej Milanov, 19. 3. 2020
Arhiv podjetja
V Farmtechu bodo poletni kolektivni dopust koristili že aprila
Aktualno

Na področju kovinsko-predelovalne industrije po podatkih Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) še nobeno podjetje v Pomurju ni prenehalo z delovanjem zaradi epidemije koronavirusa. V sindikatu predlagajo, da tista podjetja v panogi, katerih dejavnost ni življenjskega pomena za državljane, začasno ustavijo proizvodnjo

Sekretar pomurske regijske organizacije SKEI Robert Seršen pri tem pojasnjuje, da je večina pomurskih podjetij v panogi že sprejela določene ukrepe za zmanjšanje možnosti širitve virusa. Tako so v radgonskem Arcontu za eno uro skrajšali delovni čas in za 30 odstotkov zmanjšali količino proizvedenih bivalnih enot. V ljutomerskem Farmtechu pa so se odločili, da bodo poletni kolektivni dopust koristili že aprila. V večini podjetij v panogi, pravi Seršen, so tudi omogočili zaposlenim, ki spadajo v rizične skupine, kot so nosečnice, starejši zaposleni in zaposleni, ki so preboleli težje bolezni, da ostanejo doma. Za primer lendavske družbe Elektromaterial, kjer se je eden od delavcev okužil s koronavirusom, Seršen pravi, da so tam s proizvodnjo nadaljevali ob soglasju Nacionalnega inštuta za javno zdravje in da bi jo zagotovo ustavili, če bi bila nevarna za zdravje delavcev. 

b332975d5defc1ba8725779d70f493ea
Nataša Juhnov
V Arcontu so skrajšali delovni čas za eno uro.

Delavci sprašujejo, zakaj morajo delati

Pritisk na sindikate s strani delavcev je v zadnjih dneh precejšnji, pravi Seršen: “Sprašujejo nas, zakaj morajo delati, medtem ko so drugi doma. Odgovarjamo jim, da sindikat ni tisti, ki zapira podjetja. Lahko opozarjamo in vodstvom družb kaj predlagamo, a drugi so tisti, ki morajo sprejeti odločitve o zaprtju podjetij. Kapital je sveta vladar, kar se vidi tudi v tej situaciji. Direktorji, ki bi mogoče lahko ustavili proizvodnjo, tega ne upajo storiti zaradi zahtev lastnikov, ki vztrajajo, da morajo podjetja še naprej delati.” Seršen pravi, da v vodstvih številnih podjetij že danes pravijo, da ne bodo koristili ugodnosti iz interventnega zakona za ohranitev delovnih mest: “Saj pravijo, da je v zakonu varovalka, zaradi katere potem v šestih mesecih ne smejo odpuščati. Pri tem nihče ne ve, kaj se bo na trgu dogajalo po epidemiji koronavirusa.” 

4098-committee_55_b_committee_30_b_sersen_robert_dsc08946_1-550e62218f78fad6
SKEI
Robert Seršen

Zaposleni odnašali razkužila iz podjetja 

Seršen poziva vse tiste delavce, ki morajo delati, da uporabljajo zaščitna sredstva, če so ta v podjetjih na voljo: “Saj nekateri mislijo, da jo to stvar izbire. Apeliral bi tudi na človečnost in solidarnost delavcev, da ne odnašajo razkužil iz podjetij domov, saj se je to dogajalo. Vsi ukrepi, ki so jih uvedli po podjetjih, so nesmiselni, če se v službo vozijo štirje delavci v enem avtomobilu, ali pa jih v pavzi deset skupaj kadi na kupu.”

Kovinsko-predelovalna industrija je izjemnega pomena za pomursko gospodarstvo, v okviru panoge je po podatkih Pomurske gospodarske zbornice 21,8 odstotka vseh zaposlenih v regiji, prav tako podjetja v panogi ustvarijo 20 odstotkov vseh prihodkov v regiji. 

koronavirus epidemija Vestnik