vestnik

Arso izdal oranžno vremensko opozorilo za severovzhodno Slovenijo

Vestnik.si, STA, 23. 1. 2023
Vestnik.si
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vremenoslovci za danes v večjem delu države napovedujejo močan veter, sunki burje bodo ponekod dosegli hitrost okoli 140 kilometrov na uro. Obetajo se tudi obilnejše padavine, sneženje bo ob močnem vetru povzročalo snežne zamete, možni so tudi vetrolomi. Policija poziva k previdnosti, saj se bodo vozne razmere marsikje zelo poslabšale.

Ponoči se bo severovzhodni veter ponovno okrepil, okrepila se bo tudi burja na Primorskem. Najmočneje bo pihalo zjutraj in dopoldne, ko bodo sunki zelo močne burje na Primorskem ponekod na izpostavljenih mestih lahko dosegali hitrost okoli 140 kilometrov na uro, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso), ki je za večji del države izdal oranžno vremensko opozorilo.

Tako so izdali oranžno vremensko opozorilo tudi za severovzhodno Slovenijo za veter in sneg. Maksimalna hitrost vetra bo od 70 do 85 km/h, pričakujemo pa lahko od 25 do 40 cm.

Zelo vetrovno bo tudi drugod po državi. Veter bo najmočnejši predvsem na Bovškem, pod Karavankami in v nekoliko višjih legah severovzhodne Slovenije ter povsod nad okoli 1400 metri nadmorske višine. Najvišje hitrosti severovzhodnega vetra bodo zjutraj in dopoldne, in sicer med 70 in sto kilometri na uro, na Bovškem lahko tudi več. Tudi drugod po Sloveniji bo v sunkih veter presegal hitrost 50 kilometrov na uro.

arso
ARSO
Vremenska opozorila



Poleg močnega vetra na Arsu pričakujejo tudi nove obilnejše padavine. Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo, nad okoli 500 metri nadmorske višine pa snežilo. Predvsem po nižinah in kotlinah na severu bo ob prisotnosti severovzhodnega vetra, ki bo padavine sušil ter krajevno dvigal mejo sneženja, marsikje večinoma deževalo, na jugu pa se bodo centimetri snega hitro nabirali.

Predvsem v nekoliko višjih legah bo veter gradil snežne zamete in ga nanašal na ceste, zato na Arsu svetujejo previdnost na poti. "Še bolje, da se nenujnim potem raje izognete," so zapisali na Twitterju. Prav tako bo zmanjšana vidljivost.

sta vreme arso
Kaj zdaj berejo drugi