vestnik

Močan veter povzroča hude težave v Pomurju, brez elektrike ostalo več tisoč ljudi

STA, Vestnik, 4. 2. 2023
Nuša Bertalanič/Radarji v Pomurju
Podrto drevo na cesti v Vidoncih. Takšnih primerov v Pomurju je danes še več, zato previdno.
Aktualno

Predvsem v severni Sloveniji bo danes do sredine popoldneva, na severovzhodu pa do večera, pihal močan severni veter, ki bo presegal hitrost 70 kilometrov na uro. Na izpostavljenih legah lahko doseže tudi do 90 kilometrov na uro. Veter že povzroča vetrolome in izpade električnega omrežja.

Kot so zapisali na Twitterju, so najmočnejše sunke vetra v gorah izmerili na Kredarici (165 kilometrov na uro), Krvavcu (117 kilometrov na uro), Voglu (sto kilometrov na uro) in Rudnem polju (91 kilometrov na uro).



Zaradi vetra smučišče na Krvavcu danes ne obratuje, so v Rekreacijsko-turističnem centru Krvavec zapisali na svojih spletnih straneh.

Zelo vetrovno je tudi nižje. Na merilnem mestu Trojane-Limovce so najmočnejši sunki dosegli 83 kilometrov na uro, v krajinskem parku Goričko 75 kilometrov na uro, na letališču Lesce 68, letališču Jožeta Pučnika 65, v Bovcu 57, v Murski Soboti pa 52 kilometrov na uro.

narava, divjad, govedo, goričko, gasilci, gozd, gostinstvo
Niko Časar
Najmočnejši sunki vetra so v gorah, a zelo vetrovno je tudi nižje.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra močan veter ponekod na ceste podira drevje. Voznike pozivajo k prilagoditvi hitrosti trenutnim razmeram. O številnih vetrolomih poroča tudi Uprava RS za zaščito in reševanje, in sicer predvsem v severnem in severovzhodnem delu države.

upravarsintervencije
Uprava RS za zaščito in reševanje
Gasilci so zaradi posledic vetra bili aktivirani na večjem delu Pomurja.



Vetrolomi in druge nevšečnosti povezane z vetrom, so tako bile doslej zabeležene v občinah Rogašovci, Puconci, Moravske Toplice, Dobrovnik, Turnišče, Črenšovci, Križevci, Ljutomer, Apače, Sveti Jurij ob Ščavnici, Lendava, Dobrovnik in Razkrižje. Zaradi podrtih dreves je ponekod prišlo tudi do izpadov električne energije.

Ob 10.38 je v razdelilni transformatorski postaji RTP Radenci na izvodu VOD Ljutomer prišlo do izpada električne energije. Brez elektrike je ostalo 1457 odjemalcev.  Ob 7.43 je do izpada električne energije prišlo tudi v razdelilni transformatorski postaji RTP Lendava na izvodu vod M.P. Brez električne energije je ostalo 2108 odjemalcev. 

vreme veter arso
Kaj zdaj berejo drugi