vestnik

Arum Dušana Gomboca: Scenarij za preživetje podjetja ni ravno rožnat

Janko Votek, 21. 5. 2019
Nataša Juhnov
Dušan Gomboc lastniku in direktorju Aruma je zaradi nepačanih prispevkov Finančna uprava zarubila stroje in gotove izdelke v vrednosti 330 tisoč evrov.
Aktualno

Namesto blokade finančne uprave le rubež. Delavci še dobivajo plače.

V času sestankovanja s sindikalnimi predstavniki prejšnji mesec je direktor in lastnik Aruma Dušan Gomboc priznal zaostanek pri plačevanju prispevkov ni pa povedal kašen je ta zaostanek oziroma dolg. Toda Finančna uprava je takrat že ukrepala. Sredi aprila je podjetju zarubila stroje in gotove izdelke v vrednosti nekaj čez 330 tisoč evrov.


Finančna uprava se tokrat ni odločila za najbolj radikalen ukrep, in sicer za blokado računa Aruma. Če bi se odločili za blokado, bi Arum po zakonu zaradi insolventnosti moral razglasiti stečaj.


Finančna uprava verjetno pričakuje, da bodo terjatve poplačane od prodanih strojev in gotovih izdelkov, ki jih podjetje samo prodaja. Arum je od novega lastnika nepremičnin odkupil vse stroje. Del teh strojev ne potrebuje za svoje proizvodne potrebe in jih tudi prodaja. Ta čas delavci neto plače še dobivajo, vseh ostalih obveznosti pa podjetje ne poravnava – tudi zapadlih do delavcev ne (regres). Če k rubežu 330 tisoč evrov dodamo še nekaj čez 200 tisoč evrov lanskoletne izgube, potem scenarij za preživetje podjetja ni ravno rožnat.

Nataša Juhnov
finančna uprava Arum
Kaj zdaj berejo drugi